Mobili versija | Apie | Visos naujienos | RSS | Kontaktai
 
Vartotojo vardas:
Slaptažodis:
Atsiminti
Login with a social network:

Jūsų požiūris

Aktyvios diskusijos

Ieškoti forume


Išsami paieška

 [ 28 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2  Kitas
 
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą Pagrindinis diskusijų puslapis » Mokslas » Žmogus ir medicina
Žinutė Autorius
  Standartinė   Parašytas: 2019-08-30, 23:07 
     
Vienareikšmiškai labiau tukina cukrus (visi angliavandeniai). Nes jam įsisavinti reikalingas insulinas, o insulinui oraganizmas greitai pasidaro atsparus. T.y. net ir nekalta ledų porcija daugiau eina į juosmens riebalus nei į kūno ląsteles.
Riebalai yra sveikiausias energijos resursas, neveltui visi gyvūnai energijos atsargas kaupia riebalų, o ne angliavandenių pavidalu.
Šis straipsnis tai tik vertimas visiškai neprofesionalaus straipsnio, kurį prarašė žurnalistas pietų metu grauždamas spurgą su grietinėle ir samprotaudamas apie gyvenimą.

Cituoti:
Rafinuotą cukrų galima drąsiai išbraukti iš meniu, o angliavandenių pavidalo cukraus nedera atsižadėti ilgesniam laikui, ypač jei žmogus daug juda.


Parašyta visiška nesamonė. Atviras skaitytojų mulkinimas. Jei tai būtų tiesa, eskimai be angliavandenių seniai būtų išmirę. Angliavandeniai nėra būtini organizmui, medicininėje terminologijoje neveltui jie vadinami - Non essential carbohydrates. Toks dalykas kaip "būtinieji" angliavandeniai neegzistuoja. Taškas. Tegul autorius pasako kuo skiriasi gliukozės molekulė iš rafinuoto cukraus ir iš banano? O gi niekuo. Tai ta pati gliukozė. Insulino hormonui visiškai nesvarbu iš kur jūs gavot gliukozės. Ar suvalgysi šaukštelį cukraus ar vieną obuolį - skirtumas mažas. Suminis gliukozės kiekis panašus. Jei organizmui prasidėjusi atsparumo insulinui fazė, kokius jūs angliavandenius bevalgytumėt, ląstęlės nebeįsileidžia insulino pernešamos gliukozės, nes insulino receptoriai yra "persidirbę" ir normaliai nefunkcionuoja. Jei virš diržo pūpso pilvukas, tai angliavandenius reikia braukti iš mitybos masiškai, nes tai antro tipo diabeto pradžia. Negana to, angliavandeniai kokie jie bebūtų yra greičiau suskaidomi, žmogus daug greičiau ir daug stipriau išalksta po angliandenių nei po riebalų ir baltymų.
  • 0




Užsiregistravo: 2010-12-02, 01:33
Pranešimai: 860
Reputacija: +282
   
 
Į viršų
  Standartinė   Parašytas: 2019-08-31, 06:41 
     
shift rašė:
Vienareikšmiškai labiau tukina cukrus (visi angliavandeniai). Nes jam įsisavinti reikalingas insulinas, o insulinui oraganizmas greitai pasidaro atsparus. T.y. net ir nekalta ledų porcija daugiau eina į juosmens riebalus nei į kūno ląsteles.
Riebalai yra sveikiausias energijos resursas, neveltui visi gyvūnai energijos atsargas kaupia riebalų, o ne angliavandenių pavidalu.
Šis straipsnis tai tik vertimas visiškai neprofesionalaus straipsnio, kurį prarašė žurnalistas pietų metu grauždamas spurgą su grietinėle ir samprotaudamas apie gyvenimą.

Cituoti:
Rafinuotą cukrų galima drąsiai išbraukti iš meniu, o angliavandenių pavidalo cukraus nedera atsižadėti ilgesniam laikui, ypač jei žmogus daug juda.


Parašyta visiška nesamonė. Atviras skaitytojų mulkinimas. Jei tai būtų tiesa, eskimai be angliavandenių seniai būtų išmirę. Angliavandeniai nėra būtini organizmui, medicininėje terminologijoje neveltui jie vadinami - Non essential carbohydrates. Toks dalykas kaip "būtinieji" angliavandeniai neegzistuoja. Taškas. Tegul autorius pasako kuo skiriasi gliukozės molekulė iš rafinuoto cukraus ir iš banano? O gi niekuo. Tai ta pati gliukozė. Insulino hormonui visiškai nesvarbu iš kur jūs gavot gliukozės. Ar suvalgysi šaukštelį cukraus ar vieną obuolį - skirtumas mažas. Suminis gliukozės kiekis panašus. Jei organizmui prasidėjusi atsparumo insulinui fazė, kokius jūs angliavandenius bevalgytumėt, ląstęlės nebeįsileidžia insulino pernešamos gliukozės, nes insulino receptoriai yra "persidirbę" ir normaliai nefunkcionuoja. Jei virš diržo pūpso pilvukas, tai angliavandenius reikia braukti iš mitybos masiškai, nes tai antro tipo diabeto pradžia. Negana to, angliavandeniai kokie jie bebūtų yra greičiau suskaidomi, žmogus daug greičiau ir daug stipriau išalksta po angliandenių nei po riebalų ir baltymų.


Iš esmės sutinku, tik teiginys apie visų gyvūnų pasirinkimą atsargas kaupti dėl jų sveikumo abejotinas. Tiksliau, pasekmė pastatyta prieš priežastį.
Visų pirma, labiau tikėtina, kad atsargų kaupimas riebalais įsigalėjo dėl riebalų energinio efektyvumo – 9 cal/kg, angliavandeniai/baltymai – 4 kcal/g.
Bet atsargos kaupiamos ir angliavandenių pavidalų – kaip glikogenas. Angliavandenių yra ir eskimų valgomoje mėsoje.
Be insulino žmogus neišsiverstų – visi maisto produktai galiausiai suskaidomi iki gliukozės. Netgi nevalgant jokių angliavandenių gliukozės lygis kraujyje nėra nulinis.
Angliavandeniai (polisacharidai) naudingi žarnyno biomui, o nuo oligosacharidų ir monosacharidų klesti patogeniniai mikroorganizmai.
  • 0




Užsiregistravo: 2009-06-28, 02:39
Pranešimai: 4995
Miestas: Vilnius
Reputacija: +1082
   
 
Į viršų
  Standartinė   Parašytas: 2019-08-31, 14:35 
     
shift rašė:
Ar suvalgysi šaukštelį cukraus ar vieną obuolį - skirtumas mažas... Jei virš diržo pūpso pilvukas, tai angliavandenius reikia braukti iš mitybos masiškai


Internete prisifilosofuoja žmonės iki tokio lygio, kad storėjama nuo obuolių, todėl juos reikia mesti iš mitybos.
  • 0


_________________
„Kol bus skerdyklos, tol bus karai.“©


Paskutinį kartą redagavo UTF16 2019-08-31, 15:10. Iš viso redaguota 1 kartą.

Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2012-01-23, 12:43
Pranešimai: 1844
Reputacija: +606
   
 
Į viršų
  Standartinė   Parašytas: 2019-08-31, 14:49 
     
UTF16 rašė:
Cituoti:
Ar suvalgysi šaukštelį cukraus ar vieną obuolį - skirtumas mažas... Jei virš diržo pūpso pilvukas, tai angliavandenius reikia braukti iš mitybos masiškai


Internete prisifilosofuoja žmonės iki tokio lygio, kad storėjama nuo obuolių, todėl juos reikia mesti iš mitybos.


Neskaičiau straipsnio, bet pamačius tai ką pacitavai, tai atrodo jog ir gerai, kad neskaičiau. Nu jo...

Pasakys, kad reikia išbraukti vaisius...
  • 0


_________________
"There is no weapon more deadly than the will." Bruce Lee


Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2015-10-09, 15:19
Pranešimai: 1413
Reputacija: +231
   
 
Į viršų
  Standartinė   Parašytas: 2019-08-31, 15:12 
     
Berserkas rašė:
Pasakys, kad reikia išbraukti vaisius...


Atsiprašau, kad taip neaiškiai gavosi – ten ne straipsnį pacitavau, o pirmo komentatoriaus pasipiktinimą. Pataisiau savo ankstesnį komentarą.
  • 0


_________________
„Kol bus skerdyklos, tol bus karai.“©


Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2012-01-23, 12:43
Pranešimai: 1844
Reputacija: +606
   
 
Į viršų
  Standartinė   Parašytas: 2019-09-01, 14:32 
     
shift rašė:
Vienareikšmiškai labiau tukina cukrus (visi angliavandeniai). Nes jam įsisavinti reikalingas insulinas, o insulinui oraganizmas greitai pasidaro atsparus. T.y. net ir nekalta ledų porcija daugiau eina į juosmens riebalus nei į kūno ląsteles.
Riebalai yra sveikiausias energijos resursas, neveltui visi gyvūnai energijos atsargas kaupia riebalų, o ne angliavandenių pavidalu.
Šis straipsnis tai tik vertimas visiškai neprofesionalaus straipsnio, kurį prarašė žurnalistas pietų metu grauždamas spurgą su grietinėle ir samprotaudamas apie gyvenimą.

Cituoti:
Rafinuotą cukrų galima drąsiai išbraukti iš meniu, o angliavandenių pavidalo cukraus nedera atsižadėti ilgesniam laikui, ypač jei žmogus daug juda.


Parašyta visiška nesamonė. Atviras skaitytojų mulkinimas. Jei tai būtų tiesa, eskimai be angliavandenių seniai būtų išmirę. Angliavandeniai nėra būtini organizmui, medicininėje terminologijoje neveltui jie vadinami - Non essential carbohydrates. Toks dalykas kaip "būtinieji" angliavandeniai neegzistuoja. Taškas. Tegul autorius pasako kuo skiriasi gliukozės molekulė iš rafinuoto cukraus ir iš banano? O gi niekuo. Tai ta pati gliukozė. Insulino hormonui visiškai nesvarbu iš kur jūs gavot gliukozės. Ar suvalgysi šaukštelį cukraus ar vieną obuolį - skirtumas mažas. Suminis gliukozės kiekis panašus. Jei organizmui prasidėjusi atsparumo insulinui fazė, kokius jūs angliavandenius bevalgytumėt, ląstęlės nebeįsileidžia insulino pernešamos gliukozės, nes insulino receptoriai yra "persidirbę" ir normaliai nefunkcionuoja. Jei virš diržo pūpso pilvukas, tai angliavandenius reikia braukti iš mitybos masiškai, nes tai antro tipo diabeto pradžia. Negana to, angliavandeniai kokie jie bebūtų yra greičiau suskaidomi, žmogus daug greičiau ir daug stipriau išalksta po angliandenių nei po riebalų ir baltymų.


Angliavandeniai esantys banane nėra sudaryti vien tik iš cukraus (apie 50% angliavandenių banane yra cukrus). Taip pat gliukozė nėra cukrus , sacharozė yra cukrus, ją turi suskaidyti dar iki gliukozės. Kuo ilgesnė grandinė, tuo ilgiau skaido (mažesniomis dozėmis gaunama gliukozė, ne taip staigiai). Tame šaukštelyje cukraus nėra polisacharidų. Bananų angliavandeniai nėra vien tik cukrus, kaip ir kitų vaisių. Taip pat sakai, kad visi angliavandeniai tukina. O tai kaip dėl celiuliozės(ląsteliena/skaidulinės medžiagos) - angliavandenis, polisacharidas? A tu sakai, kad jis tukina žmones? Taip pat vaisiai dar turi makro ir mikroelementų.

Reikia ne aklai viską atsisakyti, o atsisakyti pridėtinio cukraus. Reikia atsisakyti ne visų angliavandenių, o būtent cukraus (sacharozės) - disacharido. Polisacharidas krakmolas geriau, ilgesnė grandinė, lėčiau įsisavinama gliukozė, nes ilgiau skaidoma (aišku ne taip lėtai kaip baltymai ir riebalai). Ir krakmolo yra daug kur, jeigu nesaldžios bandelės tai ten didžioji dalis yra krakmolas su truputį ląstelienos ir cukraus. Kaip sakant visi kvietiniai produktai, kukurūzų ir bulvių produktai. Tai daug geriau nei, kad cukrus. Aišku viskas ko per daug, nesveika. Jeigu valgysi vien tik baltymus ir riebalus, negyvensi. Taip pat reikia išskirti, kad geriau augaliniai riebalai nei, kad gyvuliniai. Sočiosios riebalų rūgštys (gyvulinės kilmės) susijusios su kraujagyslių ligomis, taip pat ir širdies. Priklauso jau kiek ten suvartosi.
Ir polisočiosius riebalų rūgštys (augalinės kilmės) galima neriboti, kaip, kad celiuliozės/skaidulinės medžiagos (kuriuos galima pavadinti nepakeičiamais angliavandeniais, aišku taip nevadina tačiau tai būtina mūsų visam žarnynui, virškinimui).
Riešutuose yra labai daug augalinių riebalų , tačiau vėlai nereikėtų valgyti. Mat juose labai daug riebalų ir dar baltymų. Dėl to labai lėtai skaido. Taip pat jeigu jų nemažai valgoma, geriau nemaišyti su kokias angliavandeniais. Nes tada būna visko daug, riebalų, baltymų, angliavandenių ir stipriai būna apsunkinama virškinimo sistema. Dėl tos pačios priežasties nerekomenduojama daug valgyti naminės mišrainės, nes ten visko būna (nebent geriau jeigu nebūna gyvulinių produktų, bet tai dažniausiai mišraine valgo prie mėsytės, kur būna riebaliukų). Geriau valgyti atskirai mišraine ir padaryti tarpą, kad pavirškintų. Prie mėsos kokias salotas geriau. Per šventes visi visko prisikerta prie stalo, o po to ir žiūrėk. Skrandis sustojo. Aišku pats taip sveikai negyvenu, bet pas ką vyresnis amžius, reikėtų atsargiau.


Straipsnio neskaičiau.
  • 0


_________________
"There is no weapon more deadly than the will." Bruce Lee


Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2015-10-09, 15:19
Pranešimai: 1413
Reputacija: +231
   
 
Į viršų
  Standartinė   Parašytas: 2019-09-02, 11:11 
     
Rule of thumb būtų valgyti tą maistą, kuris ilgiausiai išlaiko sotumą, ir žinoma balansuoti, kad būtų visavertė mityba.
Bet nuo ko ilgiau būsi sotus? MC burgerio, tiek pat kalorijų gaunant iš šokolado ar tiek pat iš cepelinų?

O dabar dar nauja mada, kad kalorijos nelygios kalorijoms:
https://www.delfi.lt/sveikata/sveikatos ... d=59514805
  • 0



Moderatorius

Užsiregistravo: 2009-07-13, 13:38
Pranešimai: 5075
Reputacija: +1704
   
 
Į viršų
  Standartinė   Parašytas: 2019-09-02, 11:42 
     
HardAxe rašė:
Rule of thumb būtų valgyti tą maistą, kuris ilgiausiai išlaiko sotumą, ir žinoma balansuoti, kad būtų visavertė mityba.
Bet nuo ko ilgiau būsi sotus? MC burgerio, tiek pat kalorijų gaunant iš šokolado ar tiek pat iš cepelinų?

O dabar dar nauja mada, kad kalorijos nelygios kalorijoms:
https://www.delfi.lt/sveikata/sveikatos ... d=59514805


Visa "sveika mityba" yra viso labo mada. Jokio mokslo ten nėra, tik statistikos žaidimai.
Valgyti reikia tai, kas skanu, ir nesukti smegenų ties neegzistuojančiomis problemomis.
  • -1




Užsiregistravo: 2011-04-19, 23:39
Pranešimai: 2248
Reputacija: +878
   
 
Į viršų
  Standartinė   Parašytas: 2019-09-02, 13:03 
     
Niemand rašė:
Valgyti reikia tai, kas skanu, ir nesukti smegenų ties neegzistuojančiomis problemomis.


Tik internete galima gauti geriausius mitybinius patarimus. Ledai, saldainiai – sveika, nes skanu. Problemų nėra ir negali būti, ir prašom nekvaršinti galvos statistinėmis nesąmonėmis, nes tai ne mokslas...

https://www.15min.lt/gyvenimas/naujiena ... 28-1029906
  • 0


_________________
„Kol bus skerdyklos, tol bus karai.“©


Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2012-01-23, 12:43
Pranešimai: 1844
Reputacija: +606
   
 
Į viršų
  Standartinė   Parašytas: 2019-09-02, 13:12 
     
Niemand rašė:
HardAxe rašė:
Rule of thumb būtų valgyti tą maistą, kuris ilgiausiai išlaiko sotumą, ir žinoma balansuoti, kad būtų visavertė mityba.
Bet nuo ko ilgiau būsi sotus? MC burgerio, tiek pat kalorijų gaunant iš šokolado ar tiek pat iš cepelinų?

O dabar dar nauja mada, kad kalorijos nelygios kalorijoms:
https://www.delfi.lt/sveikata/sveikatos ... d=59514805


Visa "sveika mityba" yra viso labo mada. Jokio mokslo ten nėra, tik statistikos žaidimai.
Valgyti reikia tai, kas skanu, ir nesukti smegenų ties neegzistuojančiomis problemomis.


Man labai skanu pyragai ir tortai :) Deja ir tu pritarsi, kad daug torto - nesveika :( Bet sveika mityba aš vadinčiau "normalų" įvairų maistą. Salotos, mėsa, sriuba, na visko sveikais kiekiais. visokių mėsų, riebalų, angliavandenių, gliutamino ir t.t. atsisakymas dažniausiai - mados reikalas. Galbūt tai kažkiek tiesa, bet visvien sveikiau už junk food. ;-)
  • 0



Moderatorius

Užsiregistravo: 2009-07-13, 13:38
Pranešimai: 5075
Reputacija: +1704
   
 
Į viršų
  Standartinė   Parašytas: 2019-09-02, 18:27 
     
HardAxe rašė:
Niemand rašė:
HardAxe rašė:
Rule of thumb būtų valgyti tą maistą, kuris ilgiausiai išlaiko sotumą, ir žinoma balansuoti, kad būtų visavertė mityba.
Bet nuo ko ilgiau būsi sotus? MC burgerio, tiek pat kalorijų gaunant iš šokolado ar tiek pat iš cepelinų?

O dabar dar nauja mada, kad kalorijos nelygios kalorijoms:
https://www.delfi.lt/sveikata/sveikatos ... d=59514805


Visa "sveika mityba" yra viso labo mada. Jokio mokslo ten nėra, tik statistikos žaidimai.
Valgyti reikia tai, kas skanu, ir nesukti smegenų ties neegzistuojančiomis problemomis.


Man labai skanu pyragai ir tortai :) Deja ir tu pritarsi, kad daug torto - nesveika :( Bet sveika mityba aš vadinčiau "normalų" įvairų maistą. Salotos, mėsa, sriuba, na visko sveikais kiekiais. visokių mėsų, riebalų, angliavandenių, gliutamino ir t.t. atsisakymas dažniausiai - mados reikalas. Galbūt tai kažkiek tiesa, bet visvien sveikiau už junk food. ;-)


Vidutiniškai imant, nelabai daug tu ir suvalgysi to torto :) O dėl vienkartinių pavartojimų, nieko blogo tame tikrai nėra.
Maistą "junk'u" daro ne maisto produkto kategorija, o naudotų produktų kokybė, kurios trūkumą šiais laikais įprasta maskuoti skonio stiprikliais ar dirbtiniais skoniais.
Mano sveikos mitybos samprata identiška taviškei ir galbūt aš klystu, bet tokia mityba kaip tik ir yra tai, ką vidutinis pilietis rinktųsi/norėtų valgyti, nes banaliai ir skanu, ir neatsibosta. Aišku, yra dar tokia modernių laikų bėda, kaip totalus kulinarinis beraštiškumas, bet čia jau švietimu reikia užsiimti, o ne kliedėti, koks baisus tas cukrus/druska/lašiniai/visa kita, kas duotuoju momentu ne fengšui.
  • 0




Užsiregistravo: 2011-04-19, 23:39
Pranešimai: 2248
Reputacija: +878
   
 
Į viršų
  Standartinė   Parašytas: 2019-09-02, 18:37 
     
UTF16 rašė:
Niemand rašė:
Valgyti reikia tai, kas skanu, ir nesukti smegenų ties neegzistuojančiomis problemomis.


Tik internete galima gauti geriausius mitybinius patarimus. Ledai, saldainiai – sveika, nes skanu. Problemų nėra ir negali būti, ir prašom nekvaršinti galvos statistinėmis nesąmonėmis, nes tai ne mokslas...

https://www.15min.lt/gyvenimas/naujiena ... 28-1029906


Ledai paprastai pagal sudėtį yra arba plakta grietinėlė, arba vaisių sultys (ar visa to mišinys).
Saldainiai - pernelyg neabibrėžta produktų kategorija. Jei tipinis šokoladas - kakava, kakavos sviestas ir pienas.
Abiem atvejais normalūs produktai. Aišku, nebūsi gyvas nei vien šokoladu, nei vien kopūsto lapu, o ir atsibos ilgainiui.
  • 0




Užsiregistravo: 2011-04-19, 23:39
Pranešimai: 2248
Reputacija: +878
   
 
Į viršų
  Standartinė   Parašytas: 2019-09-02, 20:08 
     
Niemand rašė:
Abiem atvejais normalūs produktai.


Šiaip jau parduotuvės pardavinėja tik normalų maistą. Jei pardavinėtų nenormalų, pavojingą, neatitinkantį minimalių kokybės standartų, tai kiltų skandalas.

Cituoti:
Maistą "junk'u" daro ne maisto produkto kategorija, o naudotų produktų kokybė, kurios trūkumą šiais laikais įprasta maskuoti skonio stiprikliais ar dirbtiniais skoniais.


Kaip čia išeina, kad „sveika mityba“ yra statistikos žaidimai, o „naudotų produktų kokybė“ staiga sukėlė susirūpinimą?
  • 0


_________________
„Kol bus skerdyklos, tol bus karai.“©


Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2012-01-23, 12:43
Pranešimai: 1844
Reputacija: +606
   
 
Į viršų
  Standartinė   Parašytas: 2019-09-02, 20:25 
     
UTF16 rašė:
Niemand rašė:
Abiem atvejais normalūs produktai.


Šiaip jau parduotuvės pardavinėja tik normalų maistą. Jei pardavinėtų nenormalų, pavojingą, neatitinkantį minimalių kokybės standartų, tai kiltų skandalas.

Cituoti:
Maistą "junk'u" daro ne maisto produkto kategorija, o naudotų produktų kokybė, kurios trūkumą šiais laikais įprasta maskuoti skonio stiprikliais ar dirbtiniais skoniais.


Kaip čia išeina, kad „sveika mityba“ yra statistikos žaidimai, o „naudotų produktų kokybė“ staiga sukėlė susirūpinimą?


Apsinuodyti galima, po poros trejeto kartu pradėjau galiojimus ir sudėtis skaityti. Retą savaitę nerandu ko nors negaliojančio ar paskutinės dienos galiojimo. Ir dar sužinojau, kad ne viskas, kas atrodo kaip dešra, sudaryta iš mėsos.
Skandalai būna periodiškai, bet niekas nuo to nesikeičia.
Be to, tikriausiai nereikia aiškinti, kuo skiriasi maksiminė višta nuo kaimiškos.
  • 0




Užsiregistravo: 2011-04-19, 23:39
Pranešimai: 2248
Reputacija: +878
   
 
Į viršų
  Standartinė   Parašytas: 2019-09-02, 21:10 
     
Niemand rašė:
Apsinuodyti galima, po poros trejeto kartu pradėjau galiojimus ir sudėtis skaityti.


Prie ko čia apsinuodijimas kalbant apie „junk food“? Ar „junk food“ – tai produktai, kurių pasibaigęs galiojimo terminas?

Cituoti:
Be to, tikriausiai nereikia aiškinti, kuo skiriasi maksiminė višta nuo kaimiškos.


Kai žmogus juokiasi iš „sveiko maisto“ (nes tai yra nereikšmingas statistinis triukšmas), bet įžvelgia skirtumą tarp maksiminės ir kaimiškos vištienos (nes tokiu atveju statistinis triukšmas tampa be galo reikšmingas), tai ir yra totalus kulinarinis beraštiškumas, paties žodžiais tariant.
  • 0


_________________
„Kol bus skerdyklos, tol bus karai.“©


Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2012-01-23, 12:43
Pranešimai: 1844
Reputacija: +606
   
 
Į viršų
  Standartinė   Parašytas: 2019-09-02, 22:03 
     
UTF16 rašė:
Niemand rašė:
Apsinuodyti galima, po poros trejeto kartu pradėjau galiojimus ir sudėtis skaityti.


Prie ko čia apsinuodijimas kalbant apie „junk food“? Ar „junk food“ – tai produktai, kurių pasibaigęs galiojimo terminas?

Cituoti:
Be to, tikriausiai nereikia aiškinti, kuo skiriasi maksiminė višta nuo kaimiškos.


Kai žmogus juokiasi iš „sveiko maisto“ (nes tai yra nereikšmingas statistinis triukšmas), bet įžvelgia skirtumą tarp maksiminės ir kaimiškos vištienos (nes tokiu atveju statistinis triukšmas tampa be galo reikšmingas), tai ir yra totalus kulinarinis beraštiškumas, paties žodžiais tariant.


Šiukšlės yra šiukšlės. Pasibaigusio galiojimo arba pagaminta iš pasibaigusio galiojimo (nemaža dalis paruoštu salotu ir kepiniu) arba šiaip iš atlieku pagaminta ignoruojant bet kokius kokybės standartus. Tai, kas gali sukelti apsinuodijimą bent jau silpnesnės virškinimo sistemos savininkui. Deja, tokiu produktu mūsu prekybcentriuose pakanka. Vargu ar rastum niekada neapsinuodijusį.

Suprantu, kad pas patį šiukšliu koncepcija platesnė :)

Kaimiška višta skanesnė, sultingesnė. Nors kažkur teko užmatyti straipsnį, neva kaimiškos vištos ne fengšui, nes daug riebesnės. ;)
  • 0




Užsiregistravo: 2011-04-19, 23:39
Pranešimai: 2248
Reputacija: +878
   
 
Į viršų
  Standartinė   Parašytas: 2019-09-02, 22:16 
     
Niemand rašė:
Pasibaigusio galiojimo


Jei nori sužinoti, ką žmonės vadina „junk food“, įsirašyk bent jau į Google, jis netgi į lietuvių kalbą gražiai išverčia. Jei šita tema ant tiek px ir interesas iki tiek nedatraukia, tai dar pora atsakymų ir galėsi laisvai pretenduoti į Nobelio literatūros premiją ;)
  • 0


_________________
„Kol bus skerdyklos, tol bus karai.“©


Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2012-01-23, 12:43
Pranešimai: 1844
Reputacija: +606
   
 
Į viršų
  Standartinė   Parašytas: 2019-09-02, 23:07 
     
UTF16 rašė:
Niemand rašė:
Pasibaigusio galiojimo


Jei nori sužinoti, ką žmonės vadina „junk food“, įsirašyk bent jau į Google, jis netgi į lietuvių kalbą gražiai išverčia. Jei šita tema ant tiek px ir interesas iki tiek nedatraukia, tai dar pora atsakymų ir galėsi laisvai pretenduoti į Nobelio literatūros premiją ;)


Wiki apibrėžimas:

In Andrew F. Smith's Encyclopedia of Junk Food and Fast Food, junk food is defined as "those commercial products, including candy, bakery goods, ice cream, salty snacks and soft drinks, which have little or no nutritional value but do have plenty of calories, salt, and fats.

Wiki apibrėžimas nutritional value:

On a biological scale, nutritive value of food may vary for different health conditions (leading to dietary recommendations and particular diet foods), seasonal differences[4], age[5] and sexual differences[6], and interspecies or greater taxonomic differences[7]. An absolute scale with fixed ratings even for humans only is questionable because of the complexity of the ingredient interplay involved[8][9][10] and will lead to unintended consequences when applied generally.[11][12]

Tuo viskas ir pasakyta.
Dietologija yra susikompromitavęs mokslas, kur "mokslininkai" siekdami rezultatu bet kokia kaina nutarė atsisakyti bet kokiu tikslumo standartu. Net sociologija šiuo metu yra tikslusis mokslas, jei lyginti su dietologija. Visiškas ignoras galimiems šalutiniams veiksniams, kuriu šioje srityje praktiškai begalybė. Visiškas ignoras sigmai. Klaidos tikimybė - 99,99, nieko smulkmena, svarbu grafikas gražus. Statistika skirtingoms imtims primena random funkciją, nieko tokio - užtai šioje imtyje grafikas aiškiai rodo neigiamą įtaką. Neigiama įtaka neišsiskiria iš bendro triukšmo, nesvarbu, vis tiek išmatuosim tuos 3 proc. tikimybės ir pareikšim, kad bet kokie kiekiai kenkia. Vat tai yra šiuolaikinė dietologija.
Reikėtu vieno fiziko recenzento privaloma tvarka ir uždarytu visą šitą cirką visiems laikams.
  • 0




Užsiregistravo: 2011-04-19, 23:39
Pranešimai: 2248
Reputacija: +878
   
 
Į viršų
  Standartinė   Parašytas: 2019-09-03, 00:06 
     
Niemand rašė:
Dietologija yra susikompromitavęs mokslas


Čia ne dietologija susikompromitavusi, čia tu pats susikompromitavęs. Jei tokia „analizė“ maždaug atspindi tavo įprastą darbo eigą (kažkokie „ignorai“, kažkokie iš lempos nukabinti skaičiukai – 99,99, 3 proc., nukopijuota labiausiai patikusi straipsnio „Nutritional value“ pastraipa apie tai, kad skirtingoms rūšims mitybinė vertė labai skiriasi, ir ją paskelbia „apibrėžimu“ ir t. t.), tu geriau juodąsias skyles nagrinėk.
  • 0


_________________
„Kol bus skerdyklos, tol bus karai.“©


Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2012-01-23, 12:43
Pranešimai: 1844
Reputacija: +606
   
 
Į viršų
  Standartinė   Parašytas: 2019-09-03, 10:10 
     
Junk food problema ne tik kokybė, bet ir procesas ruošimo. Tai yra smarkiai apdorotas, markiai prikonservuotas maistas. Kuo ilgesnė galiojimo data, kuo pigiau ir t.t.
McDonald plakta kiaušinienė - iš tetrapako. Kepinti svogūnėliai - iš svogūno granulių.

Ledai? kaži kiek ten grietinėlės, o kiek visokių stabilizatorių ir emulsiklių. Kaip ir dešros gali gaut kur mėsos <50%.

O dėl tortų... Be problemų pasimėgaudamas įveikčiau kokį 300-500g/dieną ilgą laiko tarpą. Aiško po trijų saldžių dienų norėsis mėsos užkąsti, bet desertui tai netrukdo. Tik organizmas nelabai sugalvotų kur kalorijas dėt, kaip kupranugaris pradėtų kaupti :)
Grynų angliavandenių tai neprikaupsi organizme, pas mus kaip ir nenumatytos "angliavandenilių lastelės", tai viskas pakuojama ir sandėliuojama kaip riebaliukai.

p.s. visgi man labiausiai patikęs yra kolegos apibūdinimas, kad tukina kalorijos, o ką valgai jom gauti lemia kiek ilgai sotus būsi.
Sveikas/nesveikas maistas atsiliepia bendrai sveikatai, bet ne viršsvorio metimui.
  • 0



Moderatorius

Užsiregistravo: 2009-07-13, 13:38
Pranešimai: 5075
Reputacija: +1704
   
 
Į viršų
  Standartinė   Parašytas: 2019-09-03, 11:17 
     
HardAxe rašė:
p.s. visgi man labiausiai patikęs yra kolegos apibūdinimas, kad tukina kalorijos, o ką valgai jom gauti lemia kiek ilgai sotus būsi.
Sveikas/nesveikas maistas atsiliepia bendrai sveikatai, bet ne viršsvorio metimui.


^itos teorijos šalininkai dažnau užmiršta/ignoruoja svarbų faktą: skirtingam maistui pasisavinti reikia ir skirtingo laiko ir skirtingo energijos kieko. Virškinimas pats savaime yra energijai imlus procesas, todėl jei suvalgei lašinių x kalorijų, ir tą patį x kalorijų cukraus pavidalu, organizmas gaus x minus pasisavinimo sąnaudos, kurios daug didesnės lašinių atveju (neveltui po "sunkaus" maisto nesidirba, norisi prigulti - organizmas energiją meta virškinimui, nelieka kitkam, kur po šokoladinio batonėlio, gali toliau kibti į darbus).

Realiai čia kaip su malkom ir benzinu - energijos kiekis gali būti vienodas (paėmus skirtingus masės kiekius), bet kol malkas susiskaldysi, kol pečiuj sudegs...
  • +1


_________________
Veni, vidi, fugi!



Užsiregistravo: 2008-04-30, 15:56
Pranešimai: 695
Reputacija: +608
   
 
Į viršų
  Standartinė   Parašytas: 2019-09-03, 12:50 
     
HardAxe rašė:
Junk food problema ne tik kokybė, bet ir procesas ruošimo. Tai yra smarkiai apdorotas, markiai prikonservuotas maistas. Kuo ilgesnė galiojimo data, kuo pigiau ir t.t.
McDonald plakta kiaušinienė - iš tetrapako. Kepinti svogūnėliai - iš svogūno granulių.

Ledai? kaži kiek ten grietinėlės, o kiek visokių stabilizatorių ir emulsiklių. Kaip ir dešros gali gaut kur mėsos <50%.


Taip, tas problema. Šiaip reikėtų nagrinėti kiekvieną konkretų konservavimo procesą, ką tiksliai jis su maistu padaro, bet pagal pojūčius pavalgius McDonald su jų maistu tikrai kažkas ne taip. Toks maistas banaliai sukelia ūmų apsinuodijimą, kažkam silpnesnį, kažkam stipresnį, bet sukelia. Tik sprendimo nėra. Yra santykinai nemaža dalis piliečių, kurie kokybiško maisto banaliai neįperka Čia ne apie McDonald, kurie bukai eksploatuoja prekės ženklą iki paskutinio lašo, o apie visokias imitacijas (sviesto, mėsos, dešros ir t.t.). Kaina ir kokybė kaip bevartysi yra tradeoff'as.

HardAxe rašė:
O dėl tortų... Be problemų pasimėgaudamas įveikčiau kokį 300-500g/dieną ilgą laiko tarpą. Aiško po trijų saldžių dienų norėsis mėsos užkąsti, bet desertui tai netrukdo. Tik organizmas nelabai sugalvotų kur kalorijas dėt, kaip kupranugaris pradėtų kaupti :)
Grynų angliavandenių tai neprikaupsi organizme, pas mus kaip ir nenumatytos "angliavandenilių lastelės", tai viskas pakuojama ir sandėliuojama kaip riebaliukai.


Kaip ir pats pripažįsti, tas būtų labai trumpalaikis apsirijimas, tikrai be ilgalaikių pasekmių. Na nebent turi metabolizmo sutrikimų arba visiškai nejudi.

HardAxe rašė:
p.s. visgi man labiausiai patikęs yra kolegos apibūdinimas, kad tukina kalorijos, o ką valgai jom gauti lemia kiek ilgai sotus būsi.
Sveikas/nesveikas maistas atsiliepia bendrai sveikatai, bet ne viršsvorio metimui.


Per daug faktorių, kad būtų galima nors kažką tiksliai pasakyti. Pažiūrėk kad ir į pietryčių aziją, liūto dalis maisto - angliavandeniai, o problemų su nutukimu jokių. Šiauriečiai, įskaitant mus, visada valgė riebų maistą ir vėlgi niekada jokių ypatingų problemų su nutukimu neturėjo. Sakyčiau organizmas ilgainiui prisitaiko prie plius minus bet kokios dietos. Nutukimo priežastys ne maisto produktuose, o kažkur kitur, galbūt gyvenimo būde, galbūt, bendram taršos lygyje, o gal ir prastėjančiam genofonde dėl per geros medicinos. Nors Lietuvoje ir dabar (bent jau vizualiai) beveik nepastebiu žmonių, kuriuos būtų galima pavadinti nutukusiais.
  • 0




Užsiregistravo: 2011-04-19, 23:39
Pranešimai: 2248
Reputacija: +878
   
 
Į viršų
  Standartinė   Parašytas: 2019-09-03, 13:55 
     
Niemand rašė:
Yra santykinai nemaža dalis piliečių, kurie kokybiško maisto banaliai neįperka.


Čia standartinis varinatas: ar durnas, nes ubagas, ar ubagas, nes durnas?

Nepasiturintys žmonės šlamštmaistį valgo dėl kelių priežasčių:

a) priklausomybė: jei pradedi valgyti š prifarširuotą skonio stipriklių, joks natūralus maistas tau nebepatiks, bus neskanu, nenorėsi, grįši prie to šlamšto vėl ir vėl. Tas maistas nesiskaitant su pasekmėmis yra padarytas "bukai" skanus, jo taikinys - kvailas, menkai išsilavinęs žmogus, kuris gyvenime neturėjo progos susipažinti su normaliu maistu, išsiugdyti skonio. Pagal taikinį ir savybės: maža kaina, kokybės sąskaita, kad įpirktų + skonio stiprikliai, kad pirktų.

Tokie valgytojai yra maži vaikai (kurie, beje irgi skaudžiai kimba ant šlamštmaisčio kabliuko) pagal savo skonio supratimą ir sėdi "ant adatos". Atsiminkime save vaikus: saldu, vadinasi skanu, sūru be kompromisų į įmantresnius skonius, vadinasi skanu. Tie, kuriem tėvai nepataikavo su tokiu skoniu (t.y. tėvai, kurie buvo pakankamai apsišvietę, kad suprastų, jog š su daug cukraus vaikui duoti negerai), dirbo savo darbą, supažindino su maistu, o ne "sasyskų" mažyliams nupirko - išaugo, o kita, didelė dalis visuomenės liko tie vaikai ir tunka ir serga nuo šlamšto.


Iš serijos: "Man tai patinka tas vynas kur saldesnis, žinai. Nu kas gali tuos rūgščius gerti, nesuprantu. Visokie stoutai tai ne man, aš radlerį mėgstu. Snobai išsigalvoja. ladsbergiai kolūkius pavogė."

b) tingėjimas: nepasiturintys žmonės 9/10 yra tinginiai, jie tingi darbe, versle, gyvenime, todėl jie ir nepasiturintys. Jie Tingi ir virtuvėje, jiems reikia pusfabrikačių, arba, blogiausiu atveju mėsos gabalo, kurį galės įmesti ė puodą ir virti žiūrėdami kakadu tris valandas su kruopom. Jie tingi gaminti, o pagamintas geras maistas/geri pusfabrikačiai yra brangūs, todėl jie ne gamina kažką patys, bet tingi toliau ir perka š pusfabrikačius pigiai.

Jų logika: kam darytis koldūnus pačiam, jei gatavi šaldyti išeina net 5 ct pigiau. Jiems net nekyla mintis: o kodėl taip yra? Tingėjimas nemėgsta klausimų ir jų nekelia, nes atsakymai gali priversti pajudinti subinę.

c) nemokėjimas: elementarių žinių trūkumas, prasta šeima, nemokėjimas gaminti ir nesupratimas, kuo šlamštmaistis skiriasi nuo maisto.


P.S. Pats akivaizdžiai matau: šeimai nusipirkti krūvą kokybiškų, net ir tų "ekologiškų"daržovių, kruopų, pupinių produktų ir truputį mėsos savaitei kainuoja pigiau, negu išvažiavus žmonai su vaikais nusipirkti greitai paruošiamo šlamšto dviem dienom (iš serijos "negi gaminsiu sau vienam").
  • 0


_________________
Veni, vidi, fugi!



Užsiregistravo: 2008-04-30, 15:56
Pranešimai: 695
Reputacija: +608
   
 
Į viršų
  Standartinė   Parašytas: 2019-09-03, 15:40 
     
Ar_as? rašė:
kvailas, menkai išsilavinęs žmogus, kuris gyvenime neturėjo progos susipažinti su normaliu maistu, išsiugdyti skonio


Yra toks posakis - dėl skonio nesiginčijama, taigi ir išugdyti skonio neįmanoma. Skonis su laiku gali kisti, bet tas niekaip nepriklauso nuo valingų pastangų.

Ar_as? rašė:
Atsiminkime save vaikus: saldu, vadinasi skanu, sūru be kompromisų į įmantresnius skonius, vadinasi skanu. Tie, kuriem tėvai nepataikavo su tokiu skoniu (t.y. tėvai, kurie buvo pakankamai apsišvietę, kad suprastų, jog š su daug cukraus vaikui duoti negerai), dirbo savo darbą, supažindino su maistu, o ne "sasyskų" mažyliams nupirko - išaugo, o kita, didelė dalis visuomenės liko tie vaikai ir tunka ir serga nuo šlamšto.


Vaikystėje namuose visada būdavo padėta saldainių, bet kažkaip niekada jie man jokių ypatingų emocijų nekėlė. Kai norėdavau, suvalgydavau vieną kitą ir tiek. Bet taip, namuose buvo nuolat ir labai skaniai gaminami įvairūs patiekalai, sasyskos pasitaikydavo retai.

Ar_as? rašė:
Iš serijos: "Man tai patinka tas vynas kur saldesnis, žinai. Nu kas gali tuos rūgščius gerti, nesuprantu. Visokie stoutai tai ne man, aš radlerį mėgstu. Snobai išsigalvoja. ladsbergiai kolūkius pavogė."


Tai kad ir pats toks pats, dėl skonio ginčijiesi :)
Man vynas tiesiog neskanus, todėl jo nevartoju. Žmonai skanus - vartoja. Ir kažkaip nesiginčijam tematika, kokį čia brudą geri ;)

Ar_as? rašė:
tingėjimas: nepasiturintys žmonės 9/10 yra tinginiai, jie tingi darbe, versle, gyvenime, todėl jie ir nepasiturintys. Jie Tingi ir virtuvėje, jiems reikia pusfabrikačių, arba, blogiausiu atveju mėsos gabalo, kurį galės įmesti ė puodą ir virti žiūrėdami kakadu tris valandas su kruopom.


Mano aplinkoje nėra nei tinginių (nu gerai, vienas yra), nei nepasiturinčių, nepaisant to, beveik niekas nemoka gaminti, absoliučiai. Mano žmonai net kiaušinienė yra iššūkis, kartais atrodo tiesiog neįmanoma sugadinti visiškai banalaus patiekalo, bet kiekvieną kartą man įrodoma, kad dar ir kaip įmanoma. Ta proga namuose periodiškai visi restoraną organizuoja, kur aš - amžinas virėjas. Beje, tas vienintelis pažįstamas tinginys puikiai gamina ;)
Galbūt klystu, bet man atrodo, kad taip yra dėl to, kad vaikystėje niekas nemoko vaikų gaminti. O turėtų, tiek namuose, tiek mokykloje, tiek mergaites, tiek ir berniukus.
  • 0




Užsiregistravo: 2011-04-19, 23:39
Pranešimai: 2248
Reputacija: +878
   
 
Į viršų
Rodyti paskutinius pranešimus:
Rūšiuoti pagal
 


Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 28 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2  Kitas

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 3 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
 

Ieškoti:
Pereiti į:
 
 

Reputation System ©'