Mobili versija | Apie | Visos naujienos | RSS | Kontaktai | Paslaugos
 
Jūs esate čia: Pradžia » Visos temos » Mokslas » Apie gamtą

Kodėl pajuoduoja parduotuvėje pirktos plautos morkos? Ar tai susiję su trąšomis ar kitais chemikalais?

2017-11-27 (0) Rekomenduoja   (10) Perskaitymai (1130)
    Share

Tikriausiai pastebėjote, kad parduotuvėje įsigytos morkos dažnai pajuoduoja. Kodėl taip nutinka? Ar tai natūralių morkų savybių ar cheminių priedų kaltė?

Kartais manoma, kad morkos pajuoduoja, nes yra tręšiamos azotinėmis trąšomis. Tai – netiesa, sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Algintė Serapinaitė.

LRT RADIJO klausytojas Julius iš Ukmergės domisi morkų cheminėmis savybėmis. „Prekybos centre nusipirkus plautų morkų, nes kitokių nėra, namuose nuplovus, nuskutus ir palikus vandenyje, jos pasidengia juodu sluoksniu. Kodėl taip įvyksta?“ – teiraujasi jis.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistės teigimu, morkos juoduoja dėl natūraliai juose esančių cheminių junginių.

„Prieš pateikdami savo produkciją parduotuvėms, ūkininkai ar fasuotojai mechaniniu būdu morkas nuplauna švariu vandeniu. Šio proceso metu pažeidžiamas daržovių odelės paviršinis sluoksnis. Morkose natūraliai esantys fenolio junginiai reaguoja su deguonimi ir morkų paviršius pradeda ruduoti ar net juoduoti. Tačiau šis efektas yra tik estetinis ir jokios žalos žmonių sveikatai nedaro“, – tvirtina A. Serapinaitė.

Jos teigimu, kartais manoma, kad morkos pajuoduoja, nes yra tręšiamos azotinėmis trąšomis. Tačiau ši nuomonė nėra teisinga, nes patręšus pakinta ne morkų spalva, o šerdis. Ji tampa vandeninga, morkos pradeda greičiau pūti.

Verta skaityti! Verta skaityti!
(10)
Neverta skaityti!
(0)
Reitingas
(10)
Komentarai (0)
Komentuoti gali tik registruoti vartotojai
Komentarų kol kas nėra. Pasidalinkite savo nuomone!
Naujausi įrašai

Įdomiausi

Paros
69(2)
42(0)
39(3)
26(2)
24(0)
21(2)
20(0)
16(2)
16(0)
12(0)
Savaitės
88(0)
75(2)
67(9)
67(6)
Mėnesio
151(27)
135(0)
111(1)
109(2)
108(0)