Mobili versija | Apie | Visos naujienos | RSS | Kontaktai | Paslaugos
 
Jūs esate čia: Pradžia » Visos temos » Mokslas » Apie gamtą

Tyrimas parodė tai, apie ką žino labai mažai žmonių: sniegą galima valgyti tik maždaug pusdienį nuo jo iškritimo, vėliau stipriai rizikuojate

2018-02-14 (0) Rekomenduoja   (-2) Perskaitymai (915)
    Share

Vienas Rumunijos universitetas neseniai paskelbė tyrimo, ar saugu valgyti sniegą, išvadas.

Transilvanijos vengrų universiteto „Sapientia“ profesorius Istvanas Mathe agentūrai „The Associated Press“ sakė, kad praėjusiais metais atliktas eksperimentas parodė, jog sniegą saugu valgyti maždaug pusdienį nuo jo iškritimo. Be to, sniegą saugiausia valgyti šalčiausiu metų laiku.

Tačiau jau po dviejų dienų sniegą valgyti tampa nebesaugu, pridūrė tyrėjas.

Savo eksperimento metu mokslininkai sausį ir vasarį paėmė sniego mėginių iš vieno parko ir sankryžos Rumunijos centriniame Mierkuria-Čukos mieste ir sudėjo juos į hermetiškus sterilius indus. Tuomet pamėginta juose išauginti bakterijų ir pelėsių.

Tyrimas buvo atliekamas lauke esant nuo minus 1,1 iki minus 17,4 laipsnio Celsijaus temperatūrai. Eksperimentas buvo atliktas mieste, laikomame vienu šalčiausių Rumunijoje.

Sausį po vienos dienos milimetre sniego buvo penkios bakterijos, o vasarį jų skaičius išaugo keturis kartus.

„Labai šviežiame sniege bakterijų labai mažai, – sakė I. Mathe. – Tačiau jau po dviejų dienų bakterijų buvo dešimtys.“

Mokslininko teigimu, mikroorganizmų kiekis auga dėl oro užterštumo. I. Mathe sakė pirmą kartą mintis atlikti tokį tyrimą kilo, kai jis pamatė savo vaikus valgant sniegą.

„Nerekomenduoju niekam valgyti sniego, tik sakau, kad šiek tiek suvalgę nesusirgsite“, – aiškino jis.

Verta skaityti! Verta skaityti!
(5)
Neverta skaityti!
(7)
Reitingas
(-2)
Komentarai (0)
Komentuoti gali tik registruoti vartotojai
Komentarų kol kas nėra. Pasidalinkite savo nuomone!
Naujausi įrašai

Įdomiausi

Paros
91(2)
84(5)
31(1)
27(6)
24(0)
21(4)
20(0)
17(7)
11(1)
11(0)
Savaitės
108(1)
90(5)
89(0)
69(7)
Mėnesio
150(27)
143(22)
108(1)
106(0)
103(19)