Mobili versija | Apie | Visos naujienos | RSS | Kontaktai | Paslaugos
 
Jūs esate čia: Pradžia » Visos temos » Mokslas » Apie gamtą

Indonezijos džiunglėse surasta milžiniška žiurkė ir mažytis oposumas

2007-12-18 (2) Rekomenduoja   (0) Perskaitymai (2807)
    Share

Atokiose Indonezijos džiunglėse mokslininkai atrado milžinišką žiurkę, už mums įprastines didesnę bent 5 kartus ir mažytį oposumą – turbūt vieną iš pačių mažiausių sterblinių šeimos gyvūnų. Šie gyvūnai galbūt yra naujos mokslui rūšys, pabrėžiančios stulbinančią Pietryčių Azijos biologinę įvairovę – dabar mokslininkai tyrinėja rastus pavyzdžius bandydami nustatyti, kiek šios rūšys mokslui jau yra žinomos.

Naujos žinduolių rūšies atskleidimas XXI amžiuje yra labai retas dalykas. Indonezijos ir Amerikos mokslininkų atradimai toliau tiriami, kad galima būtų patvirtinti jų tikrumą. Atradimai padaryti keistame Fodžo kalnų (Foja Mountains) regione, kurį tarptautinė gyvūnijos išsaugojimo organizacija „Conservation International“ atrado dar prieš porą metų. Tai buvo toks unikalus ir laiko nepaliestas džiunglių kampelis, jog mokslininkai jį pavadino „prarastuoju pasauliu“. Dar pirmosios ekspedicijos metu tapo aišku, jog žmogus čia lankėsi labai retai, o aplinkui matėsi daugybė žinomu ir nežinomų palmių, drugelių ir kitokių augalų bei gyvūnų rūšių.

Pakartotinė ekspedicija į Papua provincijoje esančius paslaptingus Fodžo kalnus įvyko šių metų birželio mėnesį. Regione esančiame atogrąžų miške JAV įsikūrusios organizacijos „Conservation International“ darbuotojai, kartu su Indonezijos mokslo institutu ir aptiko didžiulę žiurkę bei mažytį oposumą.

„Milžiniška žiurkė yra beveik penkis kartus didesnė už įprastą miesto žiurkę, – pasakė Kristoferis Helgenas, Vašingtono Smitsono instituto mokslininkas. - Šis padaras nebijo žmonių, jis kelionės metu kelis kartus buvo atėjęs į mūsų stovyklą.“

Ši žiurkė priklauso Mallomys šeimai, kuri yra viena iš mažiausiai ištyrinėtų žinduolių rūšių. Tiesa, pagautas egzempliorius svėrė 1,4 kg – ganėtinai įspūdingo svorio graužikas.

Mažytis oposumas apibūdintas kaip „vienas iš mažiausių pasaulyje sterblinių gyvūnų.“ Kol kas aišku tiek, jog jis priklauso rūšiai Cercartetus. Kitus mokslinius duomenis tyrėjai dar tikslins.

Verta skaityti! Verta skaityti!
(0)
Neverta skaityti!
(0)
Reitingas
(0)
Komentarai (2)
Komentuoti gali tik registruoti vartotojai
Naujausi įrašai

Įdomiausi

Paros
42(0)
35(0)
35(1)
25(0)
23(1)
17(0)
16(0)
14(0)
Savaitės
94(1)
81(1)
80(3)
70(5)
Mėnesio
146(25)
105(13)
89(0)
85(8)