Mobili versija | Apie | Visos naujienos | RSS | Kontaktai | Paslaugos
 
 
 

Kultūriniai maistiniai augalai (Apie gamtą | Mokslas)

Rodomi įrašai iš
visi straipsniai video
Archyvo rikiavimo ir rūšiavimo funkcijos
komentuojami skaitomiausi rekomenduojami naujausi
 
 
(0) 2021-09-28 3
Krakmolas mums yra labai naudingas. Jis naudojamas gaminant etanolį, įvairius saldiklius, galvijų maistą, popierių, duoną, daugybę kitų maisto produktų. Ir krakmolą mes gaminame iš įvairių augalų. Bet Kinijos mokslų akademijos mokslininkai rado būdą pasigaminti krakmolo iš oro. Tiksliau - iš anglies dvideginio, kurio mums netrūksta.
(0) 2021-09-20 26
Vėsioji Suomija tikrai negarsėja kaip kavą auginanti šalis. Tačiau šioje Šiaurės Europos valstybėje VTT tyrimų institute mokslininkai dabar augina kavą. Ir tai pasauliui bus labai svarbu.
(0) 2021-09-08 7
Jungtinės Karalystės (JK) mokslininkai eksperimentuoja genetiškai redaguodami duoną, kuri bus pirmoji tokia Europoje.
(0) 2021-08-05 12
2011 m. kovo 11 d. Japonijos rytinę pakrantę ištiko nelaimė - žemės drebėjimas ir cunamis sutrikdė reaktorių aušinimo sistemų darbą, dėl ko į aplinką pasklido toksiškos radioaktyviosios atliekos.
(0) 2021-06-07 3
Tyrėjai atgaivino kavamedžių džiūtį (Coffee Wilt Disease) sukeliančio grybelio mėginius, siekdami išsiaiškinti, kaip liga išsivystė ir kaip būtų galima užkirsti kelią jos plitimui.
(0) 2021-05-13 4
Kvinslando universiteto mokslininkai nusprendė patikrinti, ar ryžiuose yra mikroplastiko. Ir rado jo daugiau nei tikėjosi, ypač greitai paruošiamuose ryžiuose.
(0) 2021-04-27 -5
Pupelės - tai geras baltymų, skaidulų, vitaminų ir mineralų šaltinis. Be to, daugybei žmonių tiesiog patinka jų skonis ir tekstūra. Bet ar žinojote, kad raudonosios pupelės iš tikrųjų yra toksiškos?
(0) 2021-03-22 8
Žmogaus ir beždžionių genetinis panašumas šiais laikais nebekelia ginčų. O ar žinojote, kad DNR panašumai būdingi ir kalbant apie kitus gyvus organizmus. Tam tikrų atitikimų galima atrasti ne tik tarp žmogaus ir jo artimiausios giminaitės šimpanzės, bet ir tarp tokių gyvių, apie kuriuos nė nesate galvoję. Mokslininkai paaiškino, kas tai lėmė bei ką tai reiškia.
(5) 2021-03-09 29
Išgirdę šį klausimą tikriausiai pirmiausiai pagalvojote apie pietų šalis – tokias kaip Ispanija, Graikija ar Italija. Tačiau didžiausia bananų plantacija yra šiaurinėje Europos šalyje. Klausiate, kaip taip gali būti? Juk bananai auga tik šilto klimato šalyse? Tačiau šioje šalyje bananai klesti dėl jos gamtos ypatybių.
(31) 2021-03-01 24
Izraelyje kuriama augalinio pagrindo elektros sistema, kuri bus gerokai pigesnė už baterijas. Tačiau kodėl niekas tuo nesidomi?
(2) 2020-11-20 60
Kas yra rabarbaras? Kodėl parduotuvėse jis dažnai būna vaisių skyriuje? Ir kodėl jis neparduodamas su lapais?
(1) 2020-11-19 6
Muskato riešutai naudojami kaip prieskonis. Įprastai jo reikia visai nedaug - vos keli žiupsneliai sriubai, troškiniui, bulvių ar mėsos patiekalams suteiks malonesnį skonį. Bet ar žinojote, kad muskato riešutas gali turėti ir haliucinogeninį poveikį?
(2) 2020-10-25 23
Pirmą kartą Lietuvoje, po ne vienerių metų bandymų, užaugintas sėkmingas kietagrūdžių kviečių derlius, iš kurio „Malsena Plius“ pagamino makaronus. Iki šiol kietagrūdžiai kviečiai buvo siejami su šiltesnio klimato šalimis – tai tradicinė itališka grūdinė kultūra, kurią pagaliau pavyko užauginti ir lietuviams. Įmonei tai reiškia didesnę nepriklausomybę nuo užsienio šalių partnerių pandemijos akivaizdoje, tvaresnę ir aplinkai draugiškesnę tiekimo grandinę, o ūkininkams – naujas galimybes brangiau parduoti populiarėjančią kietųjų kviečių produkciją.
(9) 2020-10-24 40
Jau apribojusi palmių aliejaus naudojimą degalams, Prancūzija ruošiasi žengti kitą žingsnį gelbėjant atogrąžų miškus. Agentūros „Platts“ šaltinių duomenimis, iš biodegalams naudojamų žaliavų sąrašo Prancūzijos Vyriausybė nuo 2021 m. ketina išbraukti sojų aliejų.
(3) 2020-10-23 31
Tradicinėje Lietuvos gamintojų parodoje „Rinkis prekę lietuvišką 2020“ kaip ir kasmet apdovanoti geriausi metų gaminiai. Vienas jų – išskirtinis ūkininkės Audronės Ispyrian produktas „Aviečių sėklų aliejus“ buvo įvertintas aukso medaliu. Jo kūrime dalyvavo Kauno technologijos universiteto (KTU) Cheminės technologijos fakulteto (CTF) mokslo grupė, vadovaujama profesoriaus Rimanto Venskutonio.