Mobili versija | Apie | Visos naujienos | RSS | Kontaktai | Paslaugos
 
 
 

Kultūriniai maistiniai augalai (Apie gamtą | Mokslas)

Rodomi įrašai iš
visi straipsniai video
Archyvo rikiavimo ir rūšiavimo funkcijos
komentuojami skaitomiausi rekomenduojami naujausi
 
 
(2) 2020-11-20 58
Kas yra rabarbaras? Kodėl parduotuvėse jis dažnai būna vaisių skyriuje? Ir kodėl jis neparduodamas su lapais?
(1) 2020-11-19 6
Muskato riešutai naudojami kaip prieskonis. Įprastai jo reikia visai nedaug - vos keli žiupsneliai sriubai, troškiniui, bulvių ar mėsos patiekalams suteiks malonesnį skonį. Bet ar žinojote, kad muskato riešutas gali turėti ir haliucinogeninį poveikį?
(2) 2020-10-25 23
Pirmą kartą Lietuvoje, po ne vienerių metų bandymų, užaugintas sėkmingas kietagrūdžių kviečių derlius, iš kurio „Malsena Plius“ pagamino makaronus. Iki šiol kietagrūdžiai kviečiai buvo siejami su šiltesnio klimato šalimis – tai tradicinė itališka grūdinė kultūra, kurią pagaliau pavyko užauginti ir lietuviams. Įmonei tai reiškia didesnę nepriklausomybę nuo užsienio šalių partnerių pandemijos akivaizdoje, tvaresnę ir aplinkai draugiškesnę tiekimo grandinę, o ūkininkams – naujas galimybes brangiau parduoti populiarėjančią kietųjų kviečių produkciją.
(9) 2020-10-24 40
Jau apribojusi palmių aliejaus naudojimą degalams, Prancūzija ruošiasi žengti kitą žingsnį gelbėjant atogrąžų miškus. Agentūros „Platts“ šaltinių duomenimis, iš biodegalams naudojamų žaliavų sąrašo Prancūzijos Vyriausybė nuo 2021 m. ketina išbraukti sojų aliejų.
(3) 2020-10-23 30
Tradicinėje Lietuvos gamintojų parodoje „Rinkis prekę lietuvišką 2020“ kaip ir kasmet apdovanoti geriausi metų gaminiai. Vienas jų – išskirtinis ūkininkės Audronės Ispyrian produktas „Aviečių sėklų aliejus“ buvo įvertintas aukso medaliu. Jo kūrime dalyvavo Kauno technologijos universiteto (KTU) Cheminės technologijos fakulteto (CTF) mokslo grupė, vadovaujama profesoriaus Rimanto Venskutonio.
(0) 2020-10-12 2
Egzistuoja populiarus mitas, kuris oranžines morkas sieja su Olandijos karališkąja šeima.
(0) 2020-09-11 7
Šiuo metu Lietuvoje vystoma nauja avižų veislė – „Herkuless Baltic“, kurios sumanytojų užmojai – tapti švariausia pasaulyje ir sulaukti tarptautinių rinkų pripažinimo. Šiemet nuimtas pirmasis komercinis derlius – 2 tūkst. tonų grūdų, kurių pasėlių plotus kitąmet ketinama dvigubinti. Veislę vystančios grūdų perdirbimo įmonės „Malsena“ atstovai tikina, kad derliaus analizė itin palanki: tai unikali ir Baltijos šalių klimatui tobulai pritaikyta avižų veislė, kuriai būdingas didesnis derlingumas, mažiau atliekų, cheminių trąšų, o tuo pat metu – daugiau išsaugotų maistingųjų medžiagų. Šis ilgametis lietuvių, latvių ir suomių agronomų komandų projektas turi ambicijų sukelti perversmą Lietuvos ir Latvijos žemės ūkyje ir iš naujo atgaivinti avižų grūdinę kultūrą.
(1) 2020-08-14 3
Vasara – ant kepsninės ruoštų patiekalų ir šviežių daržovių salotų metas. O kas geriau pagardina sezoninius patiekalus, jei ne prieskoninės žolelės? Maisto ekspertai paaiškino, kuo sveikatai naudingos populiarios žolelių rūšys ir dalijasi patarimais, su kokiais maisto produktais jas geriausia derinti.
(1) 2020-08-10 16
Valgomieji briedžiukai (Morchella esculenta) - tokį gražų vardą nešioja šie keistai atrodantys grybai, šiek tiek panašūs į nevalgomus bobausius. Vienas jų kilogramas gali kainuoti net tris šimtus dolerių, priklausomai nuo sezono ir dar kelių faktorių. Kodėl jie tokie brangūs? Ir kodėl restoranai jų taip geidžia?
(0) 2020-08-03 21
Arbūzas karštą vasaros dieną yra puikus užkandis – jis ir gardus, ir gaivina.
(1) 2020-06-02 13
Vanilė - klasikinis konditerijos gaminių prieskonis. Vaniliniai ledai, vanilinis kremas ir net vaniliniai kvepalai. Tačiau kartu vanilė yra vienas iš brangiausių pasaulio prieskonių. Kaip tai gali būti - kaip vanilė gali būti taip plačiai naudojama, jei yra tokia brangi? Ir kodėl ji tokia brangi?
(0) 2020-05-27 3
Avokadus geriausia nokinti namuose. Neverta pirkti jų parduotuvėje minkštų dėl dviejų priežasčių.
(0) 2020-05-25 2
Tikriausiai dauguma žinote, kad bulvių šaldytuve laikyti nederėtų. Tačiau sandėlyje kartu laikyti bulves ir svogūnus tarsi ir skamba logiškai? Pasirodo, iš tiesų tai yra prasta idėja.
(0) 2020-05-23 10
Šiandien retai sutiksime žmogų, kuris savo gyvenime nebūtų ragavęs ananaso ar matęs jo parduotuvės lentynose.Pirmasis į Europą ananasus atgabeno Kristupas Kolumbas iš Karibų salų – taip sukeldamas visą aukštuomenę ant kojų. Egzotiško vaisiaus panoro visi kilmingieji, o pats ananasas tapo turto ir įtakos simboliu.
(0) 2020-03-10 12
Bulves valgome kone kasdien, tačiau ši 16 amžiuje į Europą atvežta daržovė kadaise žmonėms labai nepatiko. Už Ispanijos ir Airijos ribų ji paplito tik 17 amžiaus viduryje, bet ir tada tik kaip gyvuliams skirtas maistas. Tačiau vienas prancūzas Antoineas-Augustinas Parmentieris šią nuostatą pakeitė gudria marketingo kampanija.