Mobili versija | Apie | Visos naujienos | RSS | Kontaktai | Paslaugos
 
Jūs esate čia: Pradžia » Visos temos » Mokslas » Įdomusis mokslas

Fukušimos branduolinės katastrofos pėdsakai Kalifornijos vyne

2018-07-28 (0) Rekomenduoja   (2) Perskaitymai (1645)
    Share

Žalias vynas – ne vanduo…

Po 2011 metais Fukušimos atominėje elektrinėje įvykusios katastrofos į aplinką pasklidusios radioaktyvios atliekos užteršė vandenį ir maistą. Po septynerių metų katastrofos pėdsakai aptikti kitoje pasaulio pusėje — Kalifornijos vyne.

Grupė Prancūzijos branduolinės fizikos specialistų patikrino 18 Kalifornijos rosé ir cabernet sauvignon vynų, pagamintų 2009 metais ir vėliau ir išsiaiškino, kad juose yra didesnis dirbtinių radioaktyvių elementų lygis. Pavyzdžiui, cabernet sauvignon, jų lygis – dvigubai didesnis.

Savo tyrimo rezultatus jie paskelbė Arxiv.

Tyrėjai dviem metodais ieškojo radioaktyvaus cezio-137 izotopo pėdsakų. Pirmasis metodas buvo sukurtas maždaug prieš 20 metų ir juo galima aptikti daleles per butelio stiklą, nesunaikinant ir neatidarant talpos. Kadangi iki 1952 metų cezio-137 izotopo būti negali (tai yra dirbtinis izotopas, pirmą kartą aplinkoje atsidūręs po XX amžiaus viduryje atliktų branduolinių bandymų), tai – gan efektyvus būdas nustatyti senų „vintažinių“ vynų klastotes, teigiama studijoje.

Siekdami gauti tikslesnius duomenis, tyrėjai vynus sunaikino, kaitindami juos „iki pelenų“. Tada jie tyrė cezio-137 kiekį pelenuose.

Nors jie rado didesnį radioaktyvių atliekų kiekį, ekspertų teigimu, nerimauti neverta, rašo The New York Times. Kalifornijos visuomenės sveikatos departamento teigimu, „Kalifornijos gyventojų sveikatai ir saugumui grėsmės nėra“, rašo Times.

Radioaktyvių toksinų, aptinkamų maiste ir gėrimuose už Japonijos ribų, lygis pernelyg mažas, kad keltų pavojų, teigia Pasaulio Sveikatos Organizacija.

Netgi Japonijoje, kur įvyko avarija, nebuvo mirčių ar susirgimų spinduline liga, nors daugiau nei 100 000 žmonių buvo evakuoti iš savo namų, teigia Pasaulio branduolinės energijos asociacija. Negana to, daugumoje vyno, pagaminto po 1952 metų, butelių yra šiek tiek branduolinio poskonio.

Yasemin Saplakoglu

www.livescience.com

Verta skaityti! Verta skaityti!
(9)
Neverta skaityti!
(7)
Reitingas
(2)
Komentarai (0)
Komentuoti gali tik registruoti vartotojai
Komentarų kol kas nėra. Pasidalinkite savo nuomone!
Naujausi įrašai

Įdomiausi

Paros
28(0)
27(1)
22(3)
22(2)
16(0)
15(3)
13(0)
13(2)
Savaitės
226(76)
111(20)
71(5)
Mėnesio
139(14)
128(7)
110(4)
106(15)
105(13)