Mobili versija | Apie | Visos naujienos | RSS | Kontaktai | Paslaugos
 
Jūs esate čia: Pradžia » Visos temos » Mokslas » Įdomusis mokslas

Tas „Wasabi padažas“, kurį valgėte su savo sušiais, net nėra „Wasabi“

2019-11-06 (8) Rekomenduoja   (58) Perskaitymai (3480)
    Share

Kaip vadinasi ta žalia pasta, patiekiama kartu su suši ir kitais japoniškais patiekalais? Wasabi? Pasvajokite - tai nėra tikras Wasabi, o tik žaliai nudažyta apgaulė.

Jokio Wasabi šioje nuotraukoje
©Loozrboy (CC BY-SA 2.0) | commons.wikimedia.org

Žodžiu Wasabi vadinamas japoninis pipirkrienis. Nors šio augalo lapai yra valgomi, šaknys yra vertingesnės. Ryškiai žalios šaknys yra smulkinamos ir malamos, kad iš jų būtų galima išgauti tą Wasabi, kurį japonai mėgsta valgyti su žuvimi. Japoninis pipirkrienis taip vadinamas ne be reikalo - nors jis auginamas ir kitose šalyse, natūraliai šis augalas auga drėgnose Japonijos upių pakrantėse.

Komercinis japoninio pipirkrienio auginimas yra labai sunkus darbas. Problema tame, kad tai - laukinis augalas, kuris taip niekada ir nebuvo sukultūrintas. Todėl jį prižiūrėti tenka rankomis. Nepadeda ir tai, kad šis japoninis pipirkrienis yra labai lepus - jis veši tik tada, kai turi labai daug drėgmės, negauna tiesioginių saulės spindulių ir aplinkos temperatūra svyruoja tiksliai tarp 8 ir 20 laipsnių Celsijaus. Trumpai tariant, jis yra labai brangus ir už Japonijos ribų tikrojo Wasabi produktai  sutinkami nepaprastai retai.

Japoninis pipirkrienis yra labai lepus augalas
©松岡明芳 (CC BY-SA 4.0) | commons.wikimedia.org

Nesupraskite klaidingai - galite gauti ir tikro Wasabi, tačiau tai iš karto suprasite iš kainos. Tai, ką azijietiško maisto restoranuose valgome mes, yra seiyō wasabi - vakarietiškas wasabi. Krienai, garstyčios, krakmolas ir žali maistiniai dažai, kurie kartais pakeičiami špinatais - ta žalia pasta neturi jokių japoninis pipirkrienio pėdsakų.

Vėlgi, tai nėra labai blogas pasirinkimas. Mūsų wasabi savo skoniu yra labai artimas tikram. Aišku, tie, kurie yra ragavę tikro, japoniško wasabi jums iš karto pasakys, kad skirtumas egzistuoja, bet jis nėra drastiškas.

Tikro Wasabi gamyba.
©Chris 73 (CC BY-SA 3.0) | commons.wikimedia.org

Japoninis pipirkrienis yra bastutinių šeimos augalas. Bastutinių šeimoje yra ir krienai, ir garstyčios, ir ropės, ir daug kitų daržovių. Bet, aišku, jei kada lankysitės Japonijoje, išbandykite ir tikrą vietinį Wasabi - galėsite savo suši mėgėjams draugams girtis, kad valgėte tai, ką jie mano, kad valgo.

Verta skaityti! Verta skaityti!
(65)
Neverta skaityti!
(7)
Reitingas
(58)
Komentarai (8)
Komentuoti gali tik registruoti vartotojai
Naujausi įrašai

Įdomiausi

Paros
51(1)
32(1)
28(1)
24(0)
22(0)
18(0)
17(0)
16(2)
Savaitės
104(1)
87(0)
86(4)
Mėnesio
149(27)
147(12)
142(22)
107(0)
101(19)