Mobili versija | Apie | Visos naujienos | RSS | Kontaktai | Paslaugos
 
Jūs esate čia: Pradžia » Visos temos » Mokslas » Žmogus ir medicina

Nustebo net mokslininkai: kepenims tai kenkia ne mažiau nei alkoholis

2019-10-28 (1) Rekomenduoja   (27) Perskaitymai (6885)
    Share

Kepenų pažeidimas yra vienas iš gerai žinomų per dažno alkoholio vartojimo padarinių. Tačiau pasirodo, kad nevisada tai sukelia alkoholis.

Kai kurios žarnyno bakterijos gamina alkoholį ir gali pakenkti kepenims.

Maždaug ketvirtadalis pasaulio suaugusiųjų kenčia nuo nealkoholinio kepenų suriebėjimo, kuris pasireiškia riebalų kaupimųsi, trukdančių jų funkcijoms.

Mokslininkų iš Kinijos grupei vadovavusi molekulinės biologijos mokslų daktarė iš Centrinės vaikų ligoninės Pediatrijos instituto Pekine, Kinijoje, Jing Yuan su kolegomis tyrė pacientą, turėjusį nealkoholinį kepenų suriebėjimą, kurio būklė pablogėdavo kaskart suvalgius maisto, kuriame gausu cukraus. Taip įvyksta dėl žarnyne vykstančios fermentacijos (angl. – auto-brewery syndrome (ABS), – red.).

Jing Yuan nustatė, kad alkoholį pagamina žarnyno bakterijos.

„Mes nustebome, kad bakterijos gali pagaminti tiek daug alkoholio. Kai kūnas perkraunamas ir negali suskaidyti šių bakterijų gaminamo alkoholio, gali išsivystyti nealkoholinis kepenų suriebėjimas“, – sakoma Jing Yuan pranešime.

Autoriai ištyrė šioje situacijoje esančių žmonių išmatas, norėdami nustatyti konkrečias, alkoholį gaminančias bakterijas.

Jing Yuan nustatė, kad 60 proc. Kinijos gyventojų, kenčiančių nuo nealkoholinio kepenų suriebėjimo, žarnyne turi bakterijų, gaminančių nemažą kiekį alkoholio, tačiau jo nepagamina tiek, kad pasireikštų intoksikacijos požymiai – tik vieno iš septynių žmonių žarnynas pagamina pakankamai alkoholio, kad pakenktų sveikatai.

„Nealkoholinis kepenų suriebėjimas yra heterogeninė liga ir gali pasireikšti dėl daugybės priežasčių. Mūsų tyrimas rodo tikimybę, kad viena iš jų yra Klebsiella pneumoniae - bakterija, gaminanti alkoholį. Šios bakterijos kenkia kepenims kaip ir alkoholis“, – teigė Jing Yuan.

Dabar tyrimais siekiama išsiaiškinti, kodėl vieniems žmonėms pasireiškia šis sutrikimas, o kitiems ne. Vienas iš būdų išvengti šios ligos – sumažinti cukraus vartojimą.

Parengta pagal iflscience.com

Verta skaityti! Verta skaityti!
(34)
Neverta skaityti!
(7)
Reitingas
(27)
Komentarai (1)
Komentuoti gali tik registruoti vartotojai
Naujausi įrašai

Įdomiausi

Paros
67(9)
33(0)
28(0)
26(0)
16(3)
16(0)
15(3)
14(4)
13(0)
Savaitės
74(2)
54(0)
Mėnesio
151(27)
133(0)
111(1)
110(2)
108(0)