Mobili versija | Apie | Visos naujienos | RSS | Kontaktai | Paslaugos
 
Jūs esate čia: Pradžia » Visos temos » Mokslas » Žmogus ir medicina

Dietologė išdavė, kuris saulėgrąžų aliejus geriausias ir kodėl jį reikėtų rinktis

2020-06-26 (0) Rekomenduoja   (-2) Perskaitymai (330)
    Share

Lietuvos gyventojai jau ne vienerius metus patenka tarp daugiausiai riebalų suvartojančių Europos gyventojų. Iš pažiūros, vien šis faktas neturėtų kelti susirūpinimo, jei ne kiti sveikatos rodikliai, pavyzdžiui: šalies gyventojų sergamumas. Pagal pastarąjį rodiklį, mūsų šalies gyventojai dažniausiai serga širdies ir kraujagyslių ligomis bei įvairių lokalizacijų vėžiu. Šių ligų prevencijoje labai svarbią vietą užima sveikatai palanki gyvensena bei visavertis maitinimasis.


©Shutterstock.com

Jeigu mūsų mitybos racione vyrauja tik riebalai, tai nėra sveikatai palanku. Juo labiau, kai tie riebalai – gyvūninės kilmės. Sveikatai palankaus maitinimosi rekomendacijose akcentuojama, kad suaugusio žmogaus mitybos racione riebalai turėtų sudaryti iki 30 procentų visos dienos kalorijų. Tačiau, ypatingai svarbu paminėti tai, kad minėtą riebalų dalį mitybos racione turi sudaryti ne bet kokie riebalai, o būtent nesotieji riebalai. Augalinės kilmės riebalai – aliejai, turtingi sveikatai naudingais nesočiaisiais riebalais. Skirtingų rūšių aliejai gali būti sveikatai naudingų maistinių medžiagų, tokių kaip omega-3 riebalų rūgščių, riebaluose tirpių vitaminų, ypatingai E, D, A ar polifenolių šaltinis. Skirtingi aliejai, skirtingos jų sudėtys ir jų teikiama nauda sveikatai. Kuo įvairesnius aliejus naudosime, tuo daugiau naudos iš jų galime tikėtis.

Nuo seno Lietuvoje žinomas saulėgrąžų aliejus, turi ilgametes vartojimo tradicijas. Saulėgrąžos turtingos mikronutrientais tokiais, kaip kalcis, magnis, betakarotenas, jose yra ir makronutrientų. 100 g saulėgrąžų sėklų yra apie 22 g baltymų ir apie 21 g angliavandenių. Tačiau labiausiai jos vertinamos dėl puikios sudėties riebalų, kurių 100 g sėklų yra apie 50 g.

Iš saulėgrąžų sėklų spaudžiamas aliejus. Plačiausiai žinomos dvi jo rūšys: taip vadinamas „įprastas“ saulėgrąžų aliejus, bei „High Oleic Sunflower Oil – HOSO“ – didelio kiekio oleinės riebalų rūgšties aliejus. Pastarasis spaudžiamas iš atitinkamos rūšies saulėgrąžų sėklų – turtingų oleine riebalų rūgštimi.

Oleinė riebalų rūgštis yra mononesočioji riebalų rūgštis, priskiriama omega-9 riebalų šeimai. Tai būtinoji arba dar kitaip vadinama, esminė riebalų rūgštis. Tai reiškia, kad ji yra būtina žmogaus organizmui ir ją reikia įsisavinti kartu su maistu, t.y. iš išorės – žmogaus organizmas jos pats negamina.

Oleinė riebalų rūgštis yra svarbi sveikatos palaikymui. Yra tyrimų, kurie parodo, kad gyvūninės kilmės riebalus racione pakeitus aliejumi, turtingu oleine riebalų rūgštimi, sumažinama padidėjusi cholesterolio koncentracija kraujyje, slopinamas lėtinis uždegimas. Tokį aliejų į mitybos racioną rekomenduojama įtraukti sergantiesiems širdies ir kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu, nutukimu.

Minėto aliejaus gamyboje nenaudojami dirbtiniai antioksidantai – jis turtingas vitaminu E, o pastarasis yra natūralus antioksidantas.

HOSO aliejus (didelio kiekio oleinės riebalų rūgšties aliejus) gali būti šalto spaudimo aliejus. Tačiau priešingai vyraujančiai nuomonei, jis yra tinkamas ir kaitintų patiekalų gamybai. Lyginant su paprastu saulėgrąžų aliejumi, HOSO aliejus atsparesnis kaitinimui, nesusidaro transriebalai.

Rekomenduojama jį naudoti kepimui: dėl unikalių aliejaus savybių, jo smilkimo temperatūra yra aukšta, tai leidžia išlaikyti ilgesnį aliejaus kepimo laiką. Jis tinka konditerijos gaminių (sausainių, pyragų), granolos, vaflių gamybai, netgi kosmetikos gaminių, tokių kaip masažo aliejus ar muilas. Kuo įvairesnis mitybos racionas – tuo daugiau naudingų maistinių medžiagų gauna žmogaus organizmas. Greta ypač tyro alyvuogių aliejaus, avokado, rapsų ir kitų aliejų, į racioną įtrauktinas ir saulėgrąžų aliejus. Renkantis saulėgrąžų aliejų, vertėtų paieškoti saulėgrąžų aliejaus su dideliu kiekiu oleinės reibalų rūgšties kiekiu – HOSO. HOSO aliejus, padės maisto gamybos procesą padaryti sveikatai palankesnį, kartu praturtindamas racioną būtinosiomis maistinėmis medžiagomis.

Verta skaityti! Verta skaityti!
(4)
Neverta skaityti!
(6)
Reitingas
(-2)
Komentarai (0)
Komentuoti gali tik registruoti vartotojai
Komentarų kol kas nėra. Pasidalinkite savo nuomone!
Kiti tekstai, kuriuos parašė Edita Gavelienė
Naujausi įrašai

Įdomiausi

Paros
52(0)
36(7)
31(2)
18(1)
17(0)
15(0)
12(0)
12(0)
11(0)
Savaitės
86(0)
83(0)
79(1)
70(0)
60(2)
Mėnesio
177(16)
134(21)
129(2)
113(26)