Mobili versija | Apie | Visos naujienos | RSS | Kontaktai | Paslaugos
 
Jūs esate čia: Pradžia » Visos temos » Mokslas » Žmogus ir medicina

Kaip parduotuvėje išsirinkti sultis?

2009-07-27 (32) Rekomenduoja   (2) Perskaitymai (7987)
    Share

Anot specialistų, sultys yra tikrų tikriausias maistas. Pavyzdžiui, 200 g apelsinų sulčių turi daugiau kalorijų negu 300 g kavos, vynuogių sultys turi 4 kartus daugiau angliavandenių negu jogurtas, o ananasų sultyse yra 4 kartus daugiau kalcio negu kiaulienoje ir 6 kartus daugiau – negu vištienoje. Tiesa, taip būtų, jei gamintojai nebūtų labai „išradingi“ ir visos sultys parduotuvėje būtų kokybiškos. Taigi į ką reikėtų atkreipti dėmesį?

Spaustos sultys sveikiausios

Kaip DELFI teigė Kauno technologijos universiteto Maisto instituto vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Ina Jasutienė, jei vaisiai yra švieži, gerai sunokę, pačios sveikiausios – šviežiai spaustos sultys. Tik šviežiose sultyse išlieka maksimalus veikliųjų medžiagų kiekis. Net jų nekaitinant, o tik palaikius stiklinėje, dalis veikliųjų medžiagų suyra. Tą patį galima pasakyti apie uogas sode ar daržoves lysvėje. Ką tik nuskinto pomidoro skonis skiriasi nuo gabento šimtus kilometrų ir dar pagulėjusio lentynoje.

Po šviežių sektų sultys, skirtos vaikų mitybai, kadangi jų gamybai keliami labai aukšti reikalavimai – pavyzdžiui, joms negali būti naudojami sugedę, pažeisti vaisiai, konservantai.

Tuomet seka sultys iš koncentratų – jų parduotuvėje, ko gero, didžiausias pasirinkimas – ir, galiausiai, nektarai. Į pastaruosius papildomai dedama cukraus, gali būti rūgšties, nes kai kurių vaisių sultys be šių priedų nėra skanios. Mažiausiai vaisių ir daugiausiai cukraus turi sulčių gėrimas – vandeniu skiestos sultys.

Beje, jei atidžiai ištyrinėsite užrašus ant pakuotės, pastebėsite, kad į gėrimo sudėtį dažnai dedama ir konservantų bei kitokių priedų. Anot specialistų, nors naudojami maisto priedai laikomi saugiais, jei tik įmanoma, geriau jų vengti.

„Bet kokiu atveju sultys yra geriau už limonadus, kurių sudėtyje nėra nieko natūralaus, tik maisto priedai – dažiklis, kvapiklis ir angliarūgštė“, - teigė specialistė.

Savo sveikata besirūpinantiems žmonėms specialistai nepataria rinktis pačių pigiausių sulčių. Žinia, maisto produkto kaina labai susijusi su jo kokybe. Antras dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį – kiek sultyse yra cukraus. Kaip minėta, ypač jo daug – sulčių gėrimuose. Tačiau cukrus sveikesnis už dirbtinius saldiklius, kuriais taip pat saldinamos sultys.

Saldikliai – daug pigesni už cukrų ir daug stipriau saldesni, todėl mėgstami gamintojų. Žinoma, nedidelis jų kiekis, vartojamas ne per dažnai, nepakenks. Nesaikingas jų vartojimas gali būti galvos skausmo, svaigimo, pykinimo, smegenų auglių augimo, raumenų spazmų, kvėpavimo sutrikimo ir kitų rimtų negalavimų priežastis. Todėl pagal naujausius ES reikalavimus ant pakuotės matomoje vietoje būtina nurodyti, kad produkte yra saldiklių.

Gamintojai ne visada sąžiningi

Anot sulčių gamybos eksperto Mariaus Gutausko, dalyvaujančio projekte „Suvalgyk sulčių“, skatinančio gyventojus sintetinius gėrimus keisti sultimis, sulčių koncentratas neturi nieko bendra su cheminėmis ar dirbtinėmis medžiagomis. Jis gaunamas techniškai atskiriant vandenį iš vaisių. Sulčių koncentratą lengviau saugoti ir transportuoti, todėl jis taip plačiai naudojamas. Specialisto teigimu, vaisių sultys, pagamintos iš koncentrato, turi tas pačias savybes, kaip ir sultys, pagamintos tiesiogiai iš vaisių.

Tuo tarpu I. Jasutienės įspėja, kad sultys iš koncentratų iš tiesų vertingos tik tuo atveju, jei koncentratas tikrai kokybiškas, o gaminant sultis laikomasi visų reikalavimų, kitaip tariant, tik idealiu atveju.

„Tačiau gamintojai yra „išradingi“ ir moka iš to paties koncentrato kiekio pagaminti sulčių daugiau nei galima. Jei visi butų sąžiningi, falsifikacijų paprasčiausiai nebūtų, bet problema egzistuoja. Brangesnės sultys keičiamos pigesnėmis, jos labiau atskiedžiamos, pridedama pulpos nuoplovų, kurios gaunamos iš vaisių išspaudų, užpylus ant jų karšto vandens, palaikius ir dar kartą nuspaudus.

Beje, ES draudžiama į apelsinų sultis pridėti pulpos nuoplovų, o JAV leidžiama jų dėti net iki 10 proc. Todėl mūsų gamintojai, nieko bloga nenorėdami, gali nusipirkti koncentrato su pulpa“, - teigė specialistė.

Prieš keletą metų ji su kolegomis analizavo apelsinų sulčių kokybę. Tyrimas nustatė, kad prekyboje pasitaiko nemažai pažeidimų.

Kaip projektui skirtame tinklapyje suvalgyksulciu.lt aiškina M. Gutauskas, sultys gaminamos iš koncentrato atstatant jame nustatytą vandens kiekį pagal receptūrą. Sumaišius koncentratą su vandeniu, sultys pasterizuojamos ir išpilstomos į specialią, nuo oro poveikio apsaugančią pakuotę, todėl sultys išsaugo savo pradines savybes ilgiau.

Jei ant pakuotės nurodyta, kad tai 100 proc. natūralios sultys, tai reiškia, kad jose nėra konservantų ir maistinių priedų. Neradus žodžio „natūralios“ verta atidžiai išsistudijuoti jų sudėtį.

Jei ant pakuotės užrašyta „nektaras“, tai reiškia, kad gėrimas pagamintas iš sulčių koncentrato, tačiau pridedama daugiau vandens. Taisyklės reikalauja, kad nektaro sudėtyje būtų mažiausiai 25 proc. natūralių sulčių. Konkretus procentas priklauso nuo vaisių rūšies mat daugelio natūralių vaisių sulčių neįmanoma gerti. Pavyzdžiui, juodųjų serbentų ir citrinų sultys geriamos tik atskiestos. Sulčių gėrime koncentrato yra dar mažiau.

Sultys prilyginamos maistui

Latvijos žemės ūkio universitete bei Maisto ir veterinarijos tarnyboje buvo atliktas tyrimas, kuris parodė, kad pomidorų sultyse yra tiek pat kalio, kiek tokiame pačiame kiekyje ruginės duonos, 200 g apelsinų sulčių turi 88 kcal, 300 g kavos su cukrumi – 90 kcal. Be to, apelsinų sultyse yra 4 kartus daugiau betakarotino nei kopūste. Obuolių sultyse yra 2 kartus daugiau kalio nei tame pačiame kiekyje ryžių. Ananasų sultyse yra 4 kartus daugiau kalcio negu kiaulienoje ir 6 kartus daugiau – negu vištienoje. Greipfrutų sultyse yra toks pat kiekis geležies, kaip kaimiškame varškės sūryje.

Taigi pagal savo savybes sultys prilyginamos kasdieninio vartojimo maisto produktams – tokiems, kaip mėsa, duona, pieno produktai. Todėl specialistai, skatindami gerti sultis, taip pat įspėja, kad reikia nepamiršti saiko. „Niekas nesiginčija, kad sultys yra sveikas ir geras produktas, tik nereikia persistengti ir prisiminti, kad bet kas gali tapti vaistu ir gali tapti nuodu – priklauso nuo kiekio“, - teigė I. Jasutienė.

Anot dietologų, sultimis nereikėtų piktnaudžiauti ir norintiems sulieknėti. Mat kalorijų jose gali būti daugiau nei limonade. Kita vertus, už sintetinį limonadą jos nepalyginamai vertingesnės. Be to, jos gali būti puiki išeitis žmonėms, kurie, pavyzdžiui, ryte tingi graužti morką ar kopūsto lapą.

Dar vienos projekto ekspertės, gydytojos dietologės Aušros Jauniškytės teigimu, norėdami gauti energijos, tiek suaugusieji, tiek paaugliai kasdien geria daug kofeino turinčių gėrimų – kavos, gazuotų gėrimų, energetinių gėrimų ir pan. Tačiau jie veikia kaip šlapimą varančios priemonės, o tai labai mažina skysčio kiekį organizme, kas nėra gerai.

Vartojant alkoholį, organizme taip pat ima labai trūkti skysčių, nes jis, kaip ir kofeinas, veikia kaip šlapimą varanti priemonė. Tuo tarpu su sultimis papildomą energiją galima gauti neprarandant didelio kiekio skysčių.

Verta skaityti! Verta skaityti!
(2)
Neverta skaityti!
(0)
Reitingas
(2)
Komentarai (32)
Komentuoti gali tik registruoti vartotojai
Kiti tekstai, kuriuos parašė Inga Saukienė
Naujausi įrašai

Įdomiausi

Paros
36(1)
33(2)
31(0)
25(0)
23(2)
14(0)
13(1)
11(0)
11(0)
Savaitės
88(0)
75(2)
67(9)
Mėnesio
151(27)
135(0)
111(1)
110(2)
108(0)