Mobili versija | Apie | Visos naujienos | RSS | Kontaktai | Paslaugos
 
 
 

Konservantai ir kiti maisto priedai (Žmogus ir medicina | Mokslas)

Rodomi įrašai iš
visi straipsniai video
Archyvo rikiavimo ir rūšiavimo funkcijos
komentuojami skaitomiausi rekomenduojami naujausi
 
 
(1) 2019-08-02 9
Paimkite į rankas kokį nors maisto produktą ir perskaitykite jo etiketę. Ar suradote E951 pažymėtą priedą? Tai - aspartamas, metilinis dipeptido eteris, kurį sudaro asparto rūgšties ir fenilalanino aminorūgštys. Tai - labiausiai paplitęs dirbtinis saldiklis pasaulyje. Naujas Sasekso Universiteto tyrimas tvirtina, kad į aspartamą reikėtų žiūrėti atsargiau - niekas neįrodė, kad jį vartoti saugu.
(0) 2019-07-23 3
Internetas vartotojams suteikė didžiulę galią: šiais laikais jie yra labai gerai informuoti apie cheminius junginius, esančius maiste, drabužiuose, buities produktuose. Tik štai bėda: ne viskas, ką randame internete, yra patikima ir aktuali informacija, rašo „Science Alert“.
(0) 2019-06-14 6
Prasidėjus šiltajam metų sezonui daugelio dėmesį patraukia maisto produktai ar gaivieji gėrimai su užrašais „dietinis“ arba „sumažintas cukraus kiekis“. Tikėdamiesi greitai padailinti kūno formas ar pagerinti sveikatą, vartojant dirbtinius saldiklius, žmonės neretai sulaukia priešingo efekto ar netgi pradeda jausti jiems priklausomybę.
(0) 2019-04-19 1
Kiaušinių marginimo būdų ir priemonių įvairovė neišmatuojama, tačiau reikėtų žinoti, kad ne visi būdai yra saugūs sveikatai. BENU vaistininkė Inga Norkienė sako, kad renkantis dažus, reikėtų atidžiai skaityti etiketes.
(4) 2019-04-10 7
Panašu, artinasi metas, kai saldumas baltymais bus pasiekiamas 16000 kartų efektyviau, nei beriant cukrų.
(0) 2019-01-02 10
Pirkdami maisto produktus parduotuvėje, skaitykite jų etiketes – juose gali būti medžiagų, kurios skatina senėjimo procesą, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Pasak jo, šias medžiagas daugelis kasdien vartojame net nežinodami, kaip jos atsiliepia mūsų jaunatviškumui – tiek išvaizdai, tiek savijautai.
(0) 2018-10-13 4
Ilgus dešimtmečius tyrėjai sprendė sunkų uždavinį, bandydami išsiaiškinti, kaip iš tiesų organizmą veikia dirbtiniai saldikliai. Iki dabar mokslininkai jau yra atlikę daugiau nei 210 tūkstančių įvairių cukraus pakaitalų tyrimų, rašo businessinsider.com.
(0) 2018-10-05 6
Perdirbti mėsos gaminiai – produktai, netinkami vartoti kasdien, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Vartotojų kontrolė“ sako VU Visuomenės sveikatos katedros vadovas profesorius Rimantas Stukas.
(4) 2018-05-24 10
Visos jūsų mėgstamos dešros, rūkyti lašiniai, mėsos vyniotiniai ar kumpiai – tai peilis jūsų sveikatai ir gyvybei, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Todėl jis siūlo įsivaizduoti, kiek riekelių tokios dešros suvalgytumėte, jei vietoje visiems žinomo žymėjimo „E“ mėsos gaminių etiketėse atsidurtų žodžiai „vėžys“, „cukrinis diabetas“, „Alzheimeris“ ar tiesiog „mirtis“.
(0) 2017-10-18 15
Dirbtiniai saldikliai gali didinti antrojo tipo diabeto riziką, rodo naujas tyrimas.
(2) 2016-10-30 37
Pigūs, lengvai ir greitai paruošiami bei nepaneigiamai skanūs – užpilami makaronai tapo mėgstamiausiu daugelio pasaulio šalių maistu nepaisant savo nekokios reputacijos.
(0) 2016-10-17 -14
Maistinių dažų formulė tokia pati, kaip ir automobiliams skirtų dažų, bet maisto saugumo rodikliai – gerokai griežtesni, sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.
(1) 2016-10-07 10
Karamelės dažikliai plačiai naudojami gaiviuosiuose gėrimuose, ypač „Coca-cola“ ir „Pepsi“ gamyboje, kad šie įgautų tamsiai rudą atspalvį. Taip pat šiais dažikliais nuspalvinami sojos padažai ar karamelizuoti sirupai. Tačiau medikai teigia, kad jie gali sukelti net vėžį.
(2) 2016-04-21 55
1902 metų rudenį 12 jaunų vyrų reguliariai rinkdavosi vakarienei JAV vyriausybės pastate, Vašingtone. Vyrai valgydavo tai, kas jiems būdavo patiekiama, žinodami, jog patiekiamas maistas yra užnuodytas.