Mobili versija | Apie | Visos naujienos | RSS | Kontaktai | Paslaugos
 
 
 

Konservantai ir kiti maisto priedai (Žmogus ir medicina | Mokslas)

Rodomi įrašai iš
visi straipsniai video
Archyvo rikiavimo ir rūšiavimo funkcijos
komentuojami skaitomiausi rekomenduojami naujausi
 
 
(66) 2010-12-11 1
Ar bandėte kada nors skaičiuoti ant maisto produktų etiketės surašytus priedus žymimus raide E ir keletu skaičių? Kartais tai tampa tikra atrakcija - kuris gi suvalgė daugiausia E. Po tokio užsiėmimo kartais kyla noras pasidomėti, ką tie E reiškia.
(30) 2011-07-08 4
Nepriklausomas mitybos ekspertas perspėja: ledai prifarširuoti konservantų ir cheminių užpildų, didinančių produkto tūrį ir įmonių pelną. Gamintojai atkerta, kad dėti į ledus galima viską, kas leidžiama Lietuvoje. O leidžiama daug.
(29) 2012-12-31 13
Maisto priedų mūsų maiste gausu. Jau esame įpratę prie gausybės „E“ raidžių ant gaminių pakuočių. Jos žymi tiek mums puikiai žinomą ir po E–330 kodu besislepiančią citrinų rūgštį, tiek ir potencialiai kenksmingus maisto priedus.
(29) 2009-04-09 1
Maisto kokybę kontroliuojantys specialistai sako, kad parduotuvėse parduodamos rūkytos dešrelės netinkamos kepti ant laužo.
(27) 2010-06-15 0
Dabartinės kartos mergaičių lytinis brendimas vidutiniškai prasideda joms nesulaukus nė 10 metų, atskleidė Danijos mokslininkų tyrimas. Šio reiškinio priežastys kol kas neaiškios.
(23) 2009-10-12 25
Vokiečių profesorius M.Hermanussenas kartu su keletu bendraminčių mokslinkų atliko tyrimą, įrodantį mononatrio glutamatas arba tiesiog aromato ir skonio stipriklio E621 sąryšį su nutukimu ir žemaūgyste.
(18) 2011-09-05 1
Glutamatas organizme atlieka svarbią funkciją: jis yra pagrindinis centrinėje nervų sistemoje esantis neurotransmiteris, pernešantis dirglumo impulsą. Tačiau neurologijoje žinoma, kad perdozavus šio neurotransmiterio galima pakenkti centrinei nervų sistemai. Taigi daugelio nervų ligų, pvz., Parkinsono ir Alzheimerio, taip pat epilepsijos priežastimi medicina laiko glutamato apykaitos smegenyse sutrikimus.
(18) 2011-07-31 1
Etiketes skaitantys žmonės pastebi, kad daugėja produktų, kurių pavadinimai bei akį traukiantys paveiksliukai ant pakuotės neturi nieko bendra su jų sudėtimi. Pavyzdžiui, vietoj ant arbatos pakelio besipuikuojančių uogų galite rasti tik jų aromatą, o pyrago su mėlynių ar braškių įdaru sudėtyje apie mėlynes ar braškes net neužsiminta. Nėra riešutų ir riešutų skonio vafliuose. Tiesa, specialistai tikina, kad galima rasti ir natūralių produktų, tačiau tam gali prireikti lupos – maisto produktų sudėčiai skaityti.
(16) 2013-03-18 5
Neslėpsiu, į pastarųjų savaičių skandalą dėl arklienos, rastos maiste, žiūriu su ironija. Pasvarstykite patys, ar tikrai verta kelti skandalą dėl ne ką blogesnės nei jautiena mėsos patekimo ant mūsų stalo? Na, žinoma, tik tuo atveju, jei gyvulys nebuvo pernelyg gausiai šeriamas uždraustais vaistais ar pan. Tačiau antibiotikų ir hormonų pėdsakų mėsoje klausimas, sakyčiau, aktualesnis valgantiems jautieną, o dar labiau – kiaulieną… Turėsime progos ir apie tai papasakoti. O šiandieninio straipsnio temą man pasufleravo sveiką gyvenseną propaguojanti mergina, kuri niekaip nenorėjo patikėti, kad pašnekesiai apie „sveikuoliškus” vaisius yra kur kas svarbesni, nei apie maiste aptiktą arklieną.
(12) 2009-06-08 0
Mokslininkai atrado, kad, modifikavus į beveik viso perdirbto maisto sudėtį įeinančią medžiagą, galima sukelti dvigubai ilgiau po valgio trunkantį sotumo jausmą.
(12) 2009-03-23 0
"Pažiūrėkite, kas pasidarė mūsų maistui. Chemikai kuria medžiagas, kad būtų skaniau, gražiau atrodytų, ilgiau išsilaikytų, o yra šventa fiziologinė taisyklė: bet kokia svetima medžiaga, patekusi į žmogaus organizmą, turi šalutinį poveikį", - sakė LŽ profesorė Domicelė Mikalauskaitė.
(11) 2010-03-01 0
Visuomenėje suaktyvėjus diskusijoms dėl maisto priedų vartojimo tikslingumo, jų įtakos žmonių sveikatai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad šie būgštavimai atsirado dėl informacijos apie maisto priedų savybes, jų vartojimą bei reglamentavimą stokos. Kita vertus, valdininkai pripažįsta, kad vienareikšmio atsakymo, kaip suderinti maisto priedų naudą ir riziką nėra.
(9) 2014-01-20 2
Australijoje gyvenantis chemikas Džeimsas Kenedis nusprendė atskleisti tikrąją kai kurių vaisių ir uogų (pvz., bananų, mėlynių, pasiflorų) cheminę sudėtį. Pasirodo, visokių cheminių medžiagų ir "E" juose tiek, kad etiketėse ir produktų sudėtyje to ieškančiam žmogui norėsis prisėsti.
(9) 2015-02-03 29
<em>Šis „E“ priedų šeimos atstovas tikriausiai kelia daugiau ginčų, nei visi kiti. Jis plačiai naudojamas visokiausiuose maisto produktuose ir gaminiuose. Ar šis v<strong>E</strong>lnias to
(9) 2013-06-10 3
Ar yra valgis paprastesnis už duoną? Nepaisant to, kad ją gamina ir iš kvietinių, ir iš ruginių, ir iš kukurūzų, ir net iš ryžių miltų, gamybos principas yra jei ne toks pats, tai bent jau labai panašus, tad toliau, rašydami žodį „duona“, turėsime omenyje mums įprastas kasdieninės duonos rūšis. Juolab, kad ir maisto chemijos naudojimas, gaminant mums įprastos duonos rūšis pernelyg nesiskiria.