Mobili versija | Apie | Visos naujienos | RSS | Kontaktai | Paslaugos
 
 
 

Maisto apdorojimas (Žmogus ir medicina | Mokslas)

Rodomi įrašai iš
visi straipsniai video
Archyvo rikiavimo ir rūšiavimo funkcijos
komentuojami skaitomiausi rekomenduojami naujausi
 
 
(1) 2019-08-10 -33
Pasak Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesoriaus Rimanto Stuko, mėsa maisto pasirinkimo piramidėje yra tarp tų produktų, kuriuos valgyti rekomenduojama, tačiau tai neturėtų tapti kasdienis ir pagrindinis maistas. Kiek ir kada jos vartoti, priklauso nuo to, kaip ji yra pagaminta ir kokia jos rūšis.
(0) 2019-06-08 17
Veikiausiai ne kartą girdėjote, kad reikėtų valgyti kaip galima daugiau vaisių ir daržovių, nes tai yra labai sveika, rašo CNN. Tačiau ką daryti, jei dabar nėra jūsų mėgstamų vaisių sezonas, arba sekmadienį pirktas daržoves jūs galbūt norėtumėte suvalgyti po kelių dienų?
(0) 2019-05-07 -1
Reguliarų kepinto ir gruzdinto maisto vartojimą žurnale „The BMJ“ aprašytą turimą atlikę JAV mokslininkai linkę sieti su didesne mirties nuo bet kokios priežasties, įskaitant širdies veiklos sutrikimus, rizika.
(1) 2019-04-20 -6
Kiaušinis – vienas dažniausiai naudojamų maisto produktų. Jis turtingas įvairiomis medžiagomis – baltymais, vitaminais, aminorūgštimis. Dalį tų medžiagų galime prarasti neteisingai paruošę kiaušinį.
(0) 2019-01-24 14
Natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė pataria, kaip vartoti česnakus, kad gautume daugiausia naudos. Pasak jos, česnakas – natūralus antibiotikas. Vienas iš stipriausių prieskonių, kuris kovoja tiek su virusais, tiek su bakterijomis, saugo ir nuo kirmėlių bei parazitų.
(4) 2019-01-23 2
Perdirbtos mėsos valgymas skatina susirgti vėžiu. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skelbia, kad per dieną suvartojus bent 50 g perdirbtos mėsos (pavyzdžiui, du gabalėlius kumpio), rizika susirgti žarnyno vėžiu padidėja penktadaliu. Tačiau mokslininkai jau prabilo apie uogų naudą norint apsisaugoti nuo vėžio.
(0) 2018-12-23 3
„Kartais žmonės sako – kiek galima kalbėti apie mitybą? Bet kalbėti reikia. Bendraudamas su žmonėmis pastebiu, kad jų įpročiai keičiasi įgaunant žinias“, – sako Vilniaus universiteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius profesorius Rimantas Stukas. Tad dar kartą pakalbėkime apie sveiką mitybą – galbūt tai, ką papasakojo profesorius, jums bus naujas atradimas.
(0) 2018-12-22 2
Ši medžiaga, nors ir natūralus aplinkos teršalas, yra kancerogenas, galintis sukelti žmogui vėžį, apie įvairiuose maisto gaminiuose, produktuose ir net ore esančią medžiagą benzpireną LRT TELEVIZIJOS laidoje „Vartotojų kontrolė“ sako profesorė Živilė Lukšienė. Be to, priduria ji, organizme dėl šios medžiagos iškraipoma genetinė informacija, nebegaminamos sveikos ląstelės, daugėja mutacijų.
(2) 2018-11-16 8
Sausasis medus ir sausasis jogurtas, ekologiškos medžiagos vaisiams, uogoms ir daržovėms padengti, kad ilgiau nevystų, negestų, o taip pat sėklų ir riešutų užkandžiai ar džiovintų vaisių, uogų ir daržovių skanėstai – tokie sveiki ir maistingi produktai, pagaminti taikant inovatyvias technologijas, sukurtas Lietuvos mokslininkų, sulaukė didelio Ukrainos maisto pramonės įmonių susidomėjimo.
(0) 2018-10-05 6
Perdirbti mėsos gaminiai – produktai, netinkami vartoti kasdien, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Vartotojų kontrolė“ sako VU Visuomenės sveikatos katedros vadovas profesorius Rimantas Stukas.
(4) 2018-06-16 10
Pagal Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas, per parą vaisių ir daržovių reikia suvalgyti ne mažiau kaip 400 gramų, tačiau, tyrimų duomenimis, Lietuvos gyventojams tai sunkiai įveikiama užduotis. Negana to, rinkdamiesi daržoves, neretai žmonės daro klaidą manydami, jog, tarkime, mažas šviežas mažas agurkas – sveikiausias.
(4) 2018-05-24 10
Visos jūsų mėgstamos dešros, rūkyti lašiniai, mėsos vyniotiniai ar kumpiai – tai peilis jūsų sveikatai ir gyvybei, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Todėl jis siūlo įsivaizduoti, kiek riekelių tokios dešros suvalgytumėte, jei vietoje visiems žinomo žymėjimo „E“ mėsos gaminių etiketėse atsidurtų žodžiai „vėžys“, „cukrinis diabetas“, „Alzheimeris“ ar tiesiog „mirtis“.
(0) 2018-04-05 3
Anksčiau spraginti kukurūzai buvo sveikas užkandis, bet, pradėjus juos ruošti pramoniniu būdu, kilo daug problemų – į spragėsius pridedama medžiagų, sukeliančių senatvinę silpnaprotystę, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Be to, priduria jis, yra ir kasdien vartojamų produktų, kurie naikina mūsų smegenis.
(1) 2018-04-02 0
Paprastai keptas bulves valgyti sveika, ypač su daug ląstelienos turinčia luobele. Nepaisant to, dėl bulvių maistinės sudėties (jose yra daugiau krakmolo nei, pavyzdžiui, žaliose lapinėse daržovėse), jos neturėtų būti vienintele daržove jūsų racione, rašo CNN.
(0) 2018-02-26 -8
Vakarykštė pica nėra tas pusryčių maistas, kurį jums rekomenduotų gydytojai. Studentams, viengungiams ir daugybei kitų žmonių tai paprasčiausiai nerūpi. Kartais vakarykštė pica net nėra šildoma ir būna greitai suvalgoma tiesiog kambario temperatūros. Ar tai labai kenkia sveikatai?