Mobili versija | Apie | Visos naujienos | RSS | Kontaktai | Paslaugos
 
 
 

Mityba (Žmogus ir medicina | Mokslas)

Rodomi įrašai iš
visi straipsniai video
Archyvo rikiavimo ir rūšiavimo funkcijos
komentuojami skaitomiausi rekomenduojami naujausi
 
 
(0) 2020-11-23 4
Sveikas maitinimasis yra vienas iš svarbiausių išorinių faktorių, veikiančių mūsų sveikatą. Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė-Lazarevičienė sako, kad maistas nėra vaistai, bet daro didelę įtaką ligų buvimui arba nebuvimui.
(1) 2020-11-12 8
Kaip numesti svorio? Šis klausimas ištisus metus kankina daugelį žmonių, o ir nuomonių yra labai skirtingų. Pravartu žinoti, kokius metodus taikydami galime pasiekti geriausių rezultatų, todėl neapsieisime be profesionalų patarimo. Šia tema savo įžvalgomis sutiko pasidalinti daugeliui gerai žinomas sporto, sveikos gyvensenos treneris ir mitybos specialistas Artūras Swan.
(0) 2020-11-12 4
Vaisius valgyti sveika: jie aprūpina mūsų organizmą būtinais vitaminais ir maistinėmis medžiagomis. Be to, kaip pastebėjo Santaros klinikų gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė, vaisiai netgi padeda nepriaugti svorio.
(0) 2020-11-11 0
Mokslininkai teigia, kad vienas svarbiausių svorio reguliavimo būdų – kalorijų skaičiavimas. Norėdami numesti svorio dažniausiai renkamės mažai kaloringus maisto produktus, tačiau ar taip elgtis yra teisinga? Galbūt reikia rinktis ne mažiau kalorijų, o daugiau būtinųjų maistinių medžiagų turinčius produktus? Galbūt kalorijos slepiasi visai nekaltuose maisto produktuose, apie kuriuos iš pradžių net nepagalvojame? Kokie užkandžiai atrodo „nekalti“, tačiau turi daug kalorijų? Šia tema savo įžvalgomis sutiko pasidalinti gydytoja dietologė Evelina Sabonaitytė.
(0) 2020-11-06 16
Du bananai per dieną ir po mėnesio organizme bus ženklūs pokyčiai – tikriausiai internete bent kartą yra tekę regėti kažką panašaus kiekvienam. Bananai padeda numesti svorio, turi daugybę mineralų, gerina sveikatą... Vis dėlto, ar tikrai du bananai kasdien yra sveikas mitybos pasirinkimas?
(0) 2020-10-27 11
Vieni riešutus vadina mėgstamiausiu užkandžiu, kiti – kąsnio dydžio energijos užtaisu, rašoma pranešime spaudai. Kiekviena jų rūšis mėgstama, vertinga ir savaip ypatinga. Spalio 22-ąją atšventus tarptautinę riešutų dieną kviečiame ne tik prisiminti jų naudą sveikatai, bet ir sužinoti keletą įdomių faktų apie riešutų vartojimo įpročius – kaip jie keičiasi?
(0) 2020-10-27 24
Nesveikas maistas kenkia ir širdžiai, ir kraujagyslių sistemai. Klystate, jei manote, kad kenksmingiausi produktai yra kiauliena, lašiniai, ar kiaušiniai. Sužinokite, kas iš tikrųjų mums kenkia labiausiai.
(0) 2020-10-26 2
Daugeliui žmonių sveikatos krizė siejasi su pasaulį drebinančia Covid-19 pandemija. Tačiau ir iki jos netilo pavojaus varpai – neregėtais mastais augo onkologinių ligonių gretos, kasmet daugėja ir sergančių diabetu ar širdies bei kraujagyslių ligomis. KTU Maisto instituto mokslininkai dalinasi 3 vertingais, bet labai paprastais patarimais, kurie leis atitolinti susitikimą su sveikatos problemomis.
(2) 2020-10-25 23
Pirmą kartą Lietuvoje, po ne vienerių metų bandymų, užaugintas sėkmingas kietagrūdžių kviečių derlius, iš kurio „Malsena Plius“ pagamino makaronus. Iki šiol kietagrūdžiai kviečiai buvo siejami su šiltesnio klimato šalimis – tai tradicinė itališka grūdinė kultūra, kurią pagaliau pavyko užauginti ir lietuviams. Įmonei tai reiškia didesnę nepriklausomybę nuo užsienio šalių partnerių pandemijos akivaizdoje, tvaresnę ir aplinkai draugiškesnę tiekimo grandinę, o ūkininkams – naujas galimybes brangiau parduoti populiarėjančią kietųjų kviečių produkciją.
(3) 2020-10-23 29
Tradicinėje Lietuvos gamintojų parodoje „Rinkis prekę lietuvišką 2020“ kaip ir kasmet apdovanoti geriausi metų gaminiai. Vienas jų – išskirtinis ūkininkės Audronės Ispyrian produktas „Aviečių sėklų aliejus“ buvo įvertintas aukso medaliu. Jo kūrime dalyvavo Kauno technologijos universiteto (KTU) Cheminės technologijos fakulteto (CTF) mokslo grupė, vadovaujama profesoriaus Rimanto Venskutonio.
(0) 2020-10-21 -3
Rudenį daugiau žmonių ieško maisto papildų ir vitaminų, kurie padėtų palaikyti imuninę sistemą arba būtų skirti puoselėti grožiui. Tiesa, išsirinkti iš plataus asortimento tinkamiausią preparatą ne visada paprasta, svarbu ne tik žinoti, kokios medžiagos sudėtyje, bet ir koks jų kiekis jums reikalingas, todėl naudinga pasikonsultuoti su specialistais, šiandien tai daryti galima ir internetu ar telefonu. „Eurovaistinė internete“ klientus konsultuojanti vaistininkė Greta Maksimavičiūtė paaiškina, kuo naudingos dažnai įsigyjamuose maisto papilduose esančios medžiagos, rašoma pranešime spaudai.
(1) 2020-10-19 0
Visi žinome, kad moterys vakarėliuose ar pobūviuose greičiau apgirsta ir ilgiau būna neblaivios nei vyrai – jeigu išgeriamas vienodas alkoholio kiekis. Daugelį metų tai buvo paaiškinama tuo, kad moterys yra smulkesnės už vyrus, todėl alkoholis patenka į jų audinius greičiau. O kadangi moterų organizmuose yra daugiau riebalų ir mažiau skysčių, alkoholis pasiskirsto tolygiau, dėl ko ir veikia organizmą ilgiau.
(5) 2020-10-15 -4
Protarpinis badavimas gali būti nė kiek ne efektyvesnis nei tradicinės dietos ir net gali sumažinti liesą raumenų masę, rodo naujo klinikinio bandymo, kurio išvados skelbiamos žurnale „JAMA Internal Medicine“, rezultatai.
(0) 2020-10-13 3
Dažno paklausus, kas yra saldikliai, sulauksime atsakymo, kad tai susiję tik su saldumynais ir cukraus pakeitimu jais iš esmės. Pranešime spaudai specialistai pateikia svarbiausius atsakymus besirūpinantiems sveika mityba ir norintiems aiškiau suprasti, kas tai yra ir į ką derėtų atkreipti dėmesį.
(1) 2020-10-08 13
Daugiau nei 90 proc. Jungtinės Karalystės suaugusiųjų suvartoja nepakankamai maistinių skaidulų, rodo Nacionalinė maisto ir mitybos apklausa (NDNS). Skaidulų vartojimas gali sumažinti širdies ligų, insulto, antrojo tipo diabeto ir žarnyno vėžio riziką, sumažinti kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje.