Mobili versija | Apie | Visos naujienos | RSS | Kontaktai | Paslaugos
 
 
 

Mityba (Žmogus ir medicina | Mokslas)

Rodomi įrašai iš
visi straipsniai video
Archyvo rikiavimo ir rūšiavimo funkcijos
komentuojami skaitomiausi rekomenduojami naujausi
 
 
(0) 2018-12-31 7
Šiąnakt visame pasaulyje į viršų kils šampano taurės. Tai - Naujųjų metų sutikimo tradicija. Tačiau galbūt ne viską žinome apie šį gėrimą? Štai 7 įdomūs faktai, kurių galbūt nežinojote.
(8) 2018-12-31 3
Kylanti pasaulio temperatūra daro įtaką ne tik mūsų saugumui, bet ir tai ką mes geriame bei valgome. Panašu, jog eilė atėjo ir alui.
(25) 2018-12-29 -71
Klimatologams ir susijusiose srityse dirbantiems mokslininkams nepaliaujamai skelbiant vis niūresnes žinias apie planetos klimato būklės blogėjimą, daugelio žmonių, norinčių bent kažkaip prisidėti prie planetos (tiksliau, žmonijos) gelbėjimo, akys nukrypo į mėsą. Kai kurie aktyvistai netgi pradėjo reikalauti didinti mokesčius mėsai, kad sumažėtų jos vartojimas. Kiti savanoriškai atsisakė mėsos siekiant sumažinti gyvulininkystės naštą planetai, rašo „Science Alert“.
(13) 2018-12-28 -9
Pasaulyje atsisakančių mėsos gretos auga milžinišku tempu. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje per pastaruosius trejetą metų, pasak portalo „Food Revolution Network“, veganų ir vegetarų skaičius išaugo 350, o JAV – net 600 procentų. Ar nutiks taip, kad žmonės pamirš mėsą ir pradės maitintis vien augalinės kilmės maistu? Kas laimės amžiną mėsavalgių ir žaliavalgių kovą? Kodėl pasaulyje populiarėja paukštiena ir kaip mokslininkai griauna mitus apie šios produkcijos gamybą?
(0) 2018-12-28 -5
Granatai nėra geležies šaltinis, kaip daugelis manė iki šiol. Tačiau, priduria jis, šis vaisius pasižymi daugeliu kitų naudingų savybių. Be to, jį išlukštenti galima ir be didesnių pastangų – prireiks tik šiek tiek vandens.
(0) 2018-12-28 7
Jei nuolat maudžia, trūkčioja, dilgčioja kojas, norite jas judinti, kad nors trumpam nieko nejustumėte, gali būti, kad jums – neramių kojų sindromas, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Pasak jo, šie nemalonūs pojūčiai gali tiesiog išvaryti iš proto, nes kartais neleidžia užmigti visą naktį.
(0) 2018-12-27 7
Raudonoji (rooibos) arbata – tai raudonoji žolelių arbata, gaminama iš fermentuotų siauralapio raibsteglio (Aspalathus linearis) lapų. Šis augalas – tai Pietų Afrikoje augantis krūmas. Daugelis žmonių mėgaujasi raudonąja arbata – jiems tai yra puiki alternatyva žaliajai ar juodajai arbatai. Galima įsigyti ir nefermentuotos žalios rooibos arbatos.
(0) 2018-12-27 4
Mandarinai yra vaisiai, kurių skonis ir aromatas daug kam siejasi su žiemos šventėmis – Kalėdomis ir Naujaisiais metais.Ne paslaptis, kad šie vaisiai yra ne tik skanūs, bet ir naudingi mūsų organizmui. Mandarinuose gausu įvairiausių vitaminų, tokių kaip B1, B2, B6 ir B9 ir mineralų: magnio, geležies, fosforo, kalio, kalcio, seleno ir cinko. Taigi juos valgyti sveika. Bet ką gi daryti su mandarinų žievele?
(0) 2018-12-27 3
Tam tikru momentu savo gyvenime kiekvienas žmogus gali patirti jautrumą maistu, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Tačiau didelė mūsų dalis, priduria jis, net nežino, kad yra alergiški kuriam nors iš kasdien vartojamų maisto produktų ir neatpažįsta jų sukeliamų simptomų.
(0) 2018-12-26 7
„Tylusis“ refliuksas gali sukelti problemų, iš pirmo žvilgsnio visai nesusijusių su šia liga: kosulį, astmą ar laringitą, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Anot jo, negydomas „tylusis“ refliuksas gali būti mirtinas.
(0) 2018-12-25 11
Anemija, dar vadinama mažakraujyste, yra būklė, kai kūnui trūksta sveikų raudonųjų kraujo kūnelių. Kitaip tariant, jie nebeturi pakankamai hemoglobino ir tinkamai neatlieka savo funkcijos.
(0) 2018-12-25 4
Yra arbatos rūšių, kurios pagreitina virškinimą ir padeda lieknėti, todėl itin tinka po sočių pietų, kitos – tikras vėžio priešas, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ pasakoja Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Jo teigimu, kiekviena arbata savaip naudinga, tad nevertėtų rinktis tik vienos rūšies, o pagardinti arbatas galima dauguma natūralių priedų, pvz., sviestu ar eteriniais aliejais.
(0) 2018-12-24 41
Per visą šventinį laikotarpį žmonės valgys ne tik saldumynus, bet ir žuvį. Dar šįvakar per Kūčių vakarienę bus suvalgyta nemažai žuvies, bet viena rūšis tarp visų šių vaišių tikrai dominuos. Tai - silkė. Ją valgo beveik kiekvienas, tačiau ar žinote, kas tai per žuvis? Štai 7 faktai apie populiariąją silkę.
(0) 2018-12-24 4
Imbieras yra populiarus prieskonis, ypač azijietiškoje ir indiškoje virtuvėje. Be to, jis tūkstančius metų naudotas medicininiais tikslais. Imbieras mažina pykinimą, gerina apetitą, padeda nuo pykinimo keliaujant, malšina skausmą, ir turi daug kitų privalumų.
(0) 2018-12-23 3
„Kartais žmonės sako – kiek galima kalbėti apie mitybą? Bet kalbėti reikia. Bendraudamas su žmonėmis pastebiu, kad jų įpročiai keičiasi įgaunant žinias“, – sako Vilniaus universiteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius profesorius Rimantas Stukas. Tad dar kartą pakalbėkime apie sveiką mitybą – galbūt tai, ką papasakojo profesorius, jums bus naujas atradimas.