Mobili versija | Apie | Visos naujienos | RSS | Kontaktai | Paslaugos
 
Jūs esate čia: Pradžia » Visos temos » Technologijos » Elektronika

Fizikas: nauji vandens skaitikliai ir Wi-Fi namuose – didelė blogybė

2016-02-22 (19) Rekomenduoja   (-22) Perskaitymai (6417)
    Share

Senuosius karšto vandens skaitiklius keisti į modernius, turinčius nuotolinę duomenų nuskaitymo funkciją, yra didelė blogybė, kurią galima vadinti nusikaltimu, sako habilituotas fizikos mokslų daktaras Jonas Grigas. Anot jo, šitaip žmones prieš jų valią veiks spinduliuotė, kurios namuose visai neturėtų būti.

– Daugelio mūsų namuose yra internetas (dažnai bevielis), kompiuteris, maršruto parinktuvas. Jie į mūsų kūną spinduliuoja gana intensyvius elektromagnetinius impulsus, kurie veikia ląsteles. Tikriausiai po kelerių ar keliolikos metų vienoks ar kitoks vėžys beveik garantuotas?

– Mes gimstame, gyvename ir mirštame nuolatiniame elektromagnetiniame lauke, kurį kuria galingas Žemės atmosferos generatorius. Tarp mūsų galvos ir kojų nuolat veikia apie 150–200 V įtampa. Veikia ir magnetinis laukas, prie kurio esame pripratę. Tad elektrinis ir magnetinis laukas nebūtinai visada mums kenksmingas. 

Tačiau kai iš Saulės išsiveržia milijonai, šimtai milijonų tonų elektringųjų dalelių, vandenilio jonų ir pasiekia Žemės atmosferą, tuomet aplink Žemę sukuriama šimtų arba tūkstančių amperų elektrinė srovė. Ta elektros srovė sukuria magnetinį lauką ir magnetines audras. Jų metu elektrinis ir magnetinis laukas padidėja daugelį kartų. Tada žmonės jaučiasi blogai.

Pirmas atmosferos reiškinių poveikį pastebėjo graikų gydytojas Hipokratas. Vėliau net 2000 metų to niekas to netyrinėjo, kol 1915 m. rusas Aleksandras Čiževskis nustatė ryšį tarp atmosferos reiškinių ir įvairių ligų. Jis pastebėjo, kad atmosferos reiškiniai keičia kraujo baltyminę ir mineralinę sudėtį. Sumažėja hemoglobino, pakinta leukocitų, limfocitų kiekis, išsivysto širdies ir kraujagyslių ligos, padidėja insulto, infarkto, įvairių nervų ligų rizika.

Elektrinis laukas gali būti ir nepavojingas, jeigu jis yra statinis. Žemės atmosferos laukas yra statinis, bet, jeigu jis labai stipriai padidėja, gali būti ir pavojingas. Mūsų namai pilni elektronikos: šaldytuvų, dulkių siurblių, fenų ir kt. Jie skleidžia kintamus elektros laukus ir daro įtaką mūsų sveikatai.

– Bet be tų prietaisų žmogus jau nebeįsivaizduoja savo gyvenimo.

– Mes nuolatos maudomės elektrinių ir magnetinių laukų jūroje, todėl labai svarbu žinoti, ko reikėtų vengti.

– Radijo studijoje yra įjungtų lempų, veikia du kompiuteriai. Ar tai pavojinga?

– Lauko stiprumas padidėja visai nedaug, gal 1–2 V. Tokį lauką beveik galima vadinti statiniu. Jis sukelia elektros srovę tik kūno paviršiuje ir mūsų gyvybinių organų (širdies, kepenų ir kt.) neveikia.

– O kas skleidžia aukšto dažnio spinduliuotę?

– Ją skleidžia įvairūs ryšių prietaisai. Šiais laikais beveik visi ryšiai (mobilusis, televizijos) palaikomi mikrobangomis. Mikrobangos mus veikia visai kitaip, nes aukšto dažnio laukai arba spinduliuotė į mūsų organizmą įsiskverbia giliai (nuo 1–10 cm). Blogiausia, kad spinduliuotę mūsų kūnai labai gerai sugeria. Vanduo mikrobangas sugeria geriausia, o juk mūsų organizme yra 80–85 proc. vandens.

– Šiuo metu labai daug kalbama apie mikrobangų krosnelių sukeliamą poveikį. Jos jau nebe tokios populiarios kaip anksčiau?

– Mikrobangų krosnelės naudoja net 2,5–5 GHz. Kai mes kepame kokį nors kepsnį keptuvėje, iš pradžių šyla tik viena pusė, turime apversti, kad įšiltų ir kita. Mikrobangų krosnelėje šyla viskas.

– Sakoma, kad, šildant maistą mikrobangų krosnelėse, pasikeičia visą produkto struktūra. Ar tai tiesa?

– Mikrobangos sukelia elektrinę poliarizaciją, šildant mastą mikrobangų krosnelėje, gaminasi kancerogenai ir toksinai. Šiluma irgi yra infraraudonoji spinduliuotė, bet ji visiškai nekeičia nei maisto struktūros, nei jo savybių.

– O šildyti maistą mikrobangų krosnelėje vieną minutę irgi pavojinga?

– 1991 m. amerikiečių gydytojai, prieš perpildami pacientui kraują (įprastų perpylimų jie yra darę tūkstančius), pašildė jį mikrobangų krosnelėje iki 37 °C laipsnių. Ligonis mirė.

1993 m. Ciuriche buvo pradėti tirti mikrobangų krosnelėje šildytą maistą valgantys žmonės. Buvo pastebėta, kad tokį maistą valgančių žmonių sveikata sparčiai prastėja. Net mikrobangų krosnelėje šildytu vandeniu laistytos gėlės nuvysdavo.

– Ar konvekcinė krosnelė taip pat neigiamai veikia gaminamą maistą?

– Tikriausiai turite omenyje magnetinę krosnelę, kurioje maisto šildymas vyksta magnetiniais laukais. Šių dienų žiniomis, ji neturi didelio neigiamo poveikio nei maistui, nei žmogui. Svarbiausia nestovėti nuolat šalia jos, kai ji įjungta.

– Tokius faktus išgirdę žmonės gali atsisakyti naudotis mikrobangų krosnele, juk tai nėra būtiniausias prietaisas. O kaip mobilieji telefonai ir televizoriai, be kurių nelabai įsivaizduojamas šiandieninis pasaulis?

1 | 2
Verta skaityti! Verta skaityti!
(45)
Neverta skaityti!
(67)
Reitingas
(-22)
Komentarai (19)
Komentuoti gali tik registruoti vartotojai
Kiti tekstai, kuriuos parašė Alvyda Bajarūnaitė Jonas Grigas
Naujausi įrašai

Įdomiausi

Paros
69(6)
43(6)
42(0)
31(0)
15(5)
14(1)
13(0)
11(0)
10(0)
Savaitės
106(14)
91(2)
76(0)
63(0)
Mėnesio
153(0)
131(27)
124(0)
110(5)
109(0)