Mobili versija | Apie | Visos naujienos | RSS | Kontaktai | Paslaugos
 
Jūs esate čia: Pradžia » Visos temos » Technologijos » IT

Kaip pašalinti savo skaitmeninius „pėdsakus“ iš „Facebook“ ir kitų paskyrų? Nustebsite, kiek daug prisijungimų prie įvairių puslapių būsite pamiršę

2021-03-27 (0) Rekomenduoja   (9) Perskaitymai (165)
    Share

Interneto platybėse kasdien atsiranda vis daugiau informacijos apie mus – duomenys apie vartojimo įpročius, pramogas, draugus, vietas, kuriose lankotės. Tokia informacija gali kelti grėsmę jūsų saugumui. Nors visų duomenų apie save ištrinti nepavyks, yra būdų pašalinti perteklinę informaciją – duomenis iš seniai nebenaudojamų puslapių, programėlių, senų socialinių tinklų profilių. Apie efektyviausius būdus pašalinti savo „pėdsakus“ internete pasakoja ekspertai.

„Asmeninė informacija internete gali kelti grėsmę duomenų saugumui, reputacijai ir net saugomiems pinigams. Dažnai pamirštame, kad registravomės įvairiose e. parduotuvėse, pažinčių ar pramogų svetainėse, programėlėse, kur reikalaujama palikti asmeninę informaciją. Ši „klaidžiojanti“ informacija internete gali jums pakenkti, todėl verta skirti laiko jai pašalinti“, – pranešime žiniasklaidai įspėja Martynas Vrubliauskas.

Ištrinkite savo „pėdsakus“ internete

Prisiminti visus puslapius, kuriuose naudojote savo e. paštą, neįmanoma. Juk dažnai tenka e. paštą naudoti perkant internetu, registruojantis įvairiuose puslapiuose. Bene lengviausias būdas išsiaiškinti, kur naudojamas jūsų e. paštas, – prisijungti „SayMineApp“ platformoje.

„Per kelias minutes „SayMineApp“ pateikia kompanijų, turinčių informacijos apie jus, sąrašą. Nustebsite, kiek daug prisijungimų prie įvairių puslapių būsite pamiršę. Galbūt supildėte duomenis apie save atsisiuntę programėlę ar registruodamiesi. Jei tomis platformomis nesinaudojate, vienu mygtuko paspaudimu galėsite išsiųsti laišką su prašymu ištrinti duomenis“, – pataria specialistas.

 

„SayMineApp“ platforma prašymą išsiunčia už jus. Tereikia pasirinkti, kam nenorite leisti turėti duomenų ir spustelti „Reclaim“ (liet. susigrąžinti). Rekomenduojama tokį patikrinimą atlikti su visais naudojamais e. paštais. Kontroliuoti savo duomenis internete gali padėti ir „DeleteMe“ platforma bei „Jumbo“ programėlė „Android“ ir „iOS“ telefonams.

Kokius duomenis saugo programėlės

Dažnai pasinaudojame programėlėmis išmaniuosiuose, kai jos reikalingos atlikti tam tikrą veiksmą, tačiau vėliau jas pamirštame. Už nemokamas programėles „susimokama“ savo duomenimis – jų kūrėjams gali būti suteikiama prieiga prie duomenų apie jūsų vartojimo įpročius.

„Rekomenduojame ištrinti programėles, kurių nebenaudojate. Jei turite programėlių ar žaidimų, kuriuos įsijungiate retai, patikrinkite mobiliojo nustatymuose, kokie telefone saugomi duomenys jiems yra pasiekiami“, – pataria ekspertas.

„Android“ išmaniųjų telefonų nustatymuose rasite visą programėlių sąrašą. Paspauskite ant programėlės ar žaidimo ir galėsite pasirinkti, kokius programėlė turi leidimus pasiekti įrenginyje esančius duomenis, įskaitant ir buvimo vietos nustatymus.

 

„iPhone“ telefonuose eikite į nustatymus („Settings“) ir paslinkę kiek žemiau matysite visų programėlių sąrašą. Spustelėję vieną jų, pasirinkite, ar suteikiate jai prieigą prie telefono kameros ar mikrofono.

Buvimo vietos nustatymus „iPhone“ savininkai gali pakeisti – „Settings“ – „Privacy“ – „Location Services“: pasirinksite leidimą tam tikrai programėlei matyti jūsų buvimo vietą. Visada geras variantas leisti programėlei pasiekti buvimo vietą tik tada, kai ja naudojamasi („While Using“).

Pašalinkite nereikalingas paskyras

Dažnas vartotojas praeityje yra susikūręs ne vieną pašto dėžutę ar paskyras socialiniuose tinkluose. Nors šiandien jomis nesinaudojama, tokie e. pašto adresai ar paskyros toliau „klaidžioja“ įvairiose paieškų sistemose. Nebenaudojamas paskyras rekomenduojama ištrinti.

Norint ištrinti nereikalingą „Google“ paskyrą, apsilankykite šiame puslapyje – „myaccount.google.com“, pasirinkite – „Duomenys ir suasmeninimas“ – „Paslaugos arba paskyros ištrynimas“ – „Google“ paskyros ištrynimas“ – „Ištrinti paskyrą“. Čia įveskite slaptažodį ir paskyra bus pašalinta.

 

Norėdami ištrinti nereikalingą „Facebook“ paskyrą pasirinkite: „Settings & privacy“ – „Settings“ – „Your Facebook information“ – „Deactivation and deletion“ – „View“ – „Delete account“. Kai paspausite mygtuką „Continue to account deletion“, socialinis tinklas pasiūlys atsisiųsti paskelbtus įrašus ir vaizdus. Kitas žingsnis – „Delete Account“ leis ištrinti paskyrą, tačiau prieš tai reikės įvesti slaptažodį.

„Tam, kad sumažintumėte savo „pėdsakų“ kiekį internete, rekomenduojama apskritai vengti prisijungti kitose svetainėse naudojant „Facebook“ paskyrą ir reguliariai išvalyti interneto naršyklių istoriją bei slapukus, kad aplankytos svetainės negalėtų atskirti jūsų kompiuterio ir matyti tolesnės veiklos internete“, – priduria M. Vrubliauskas.

Tai yra pranešimas spaudai - pateiktos informacijos redakcija neredaguoja, o už pranešimo turinį atsako jį paskelbę autoriai.
Verta skaityti! Verta skaityti!
(15)
Neverta skaityti!
(6)
Reitingas
(9)
Komentarai (0)
Komentuoti gali tik registruoti vartotojai
Komentarų kol kas nėra. Pasidalinkite savo nuomone!
Naujausi įrašai

Įdomiausi

Paros
46(0)
43(3)
24(1)
19(5)
17(0)
16(1)
14(8)
12(3)
11(0)
11(0)
Savaitės
76(3)
67(5)
66(1)
58(0)
Mėnesio
231(8)
111(3)
107(12)
104(26)
103(0)